Kati Marton: Párizs – Szerelmeim története című könyv bemutatója a Rózsavölgyi Szalonban

Még mondja nekem valaki, hogy az emberek nem olvasnak, már nem szeretik a könyveket.

Aki ilyet állít, annak el kellett volna jönnie a Rózsavölgyi Szalonba 19-én, kedden. A 11 órakor(!) kezdődő könyvbemutatón már a kezdés előtt fél órával nem volt üres szék a teremben. Igaz, nem akárkivel beszélgetett értő és szakértő módon Bombera Krisztina.

km05

Kati Marton legújabb, immár hatodik, magyar nyelven megjelenő könyve került bemutatásra ismét a Corvina Kiadó jóvoltából. A Párizs – Szerelmeim története címmel kiadásra került mű, életrajzi romantikus regény. A ma már eddigi életéhez képest visszavonultabban élő író, újságíró ezen művében, ahogy a cím is utal rá, érzelmi életét, szerelmeinek megélését írja le, amely sajátos módon mind Párizshoz kötődik.

Kati Marton vagy, ahogy a Csaba utcában született Marton Katalin nem mindennapi élet után él most éppen egyedül New York-i otthonában. Szüleit, akik maguk is újságírók voltak, még az ötvenes években bebörtönözték. Nekik minden vágyuk az volt, hogy lányuk folytassa az újságírást és külföldi tudósító legyen. Lett is, mégpedig az ABC berlini, majd párizsi tudósítója.

artmarket-2012

Mindkét férje erős hatással volt élete alakulására, hiszen sem Sem Peter Jennings-et, sem Richard C. Holbrooke-ot nem kell bemutatni a nagyközönségnek.

Nos, ezt a különleges életutat bejáró hölgy mesélt életéről, munkáiról és az új mű születéséről. Hogy nem akármilyen regényt sikerült írni azt jelzi, hogy a The New York Times bestseller listáján négy nappal az amerikai kiadás piacra kerülése után a top 10-ben jegyezték.

Érdekes volt figyelni, ahogy a színpadon ülő két „vérprofi” újságíró, milyen fantasztikus módon tudott beszélgetni, végig életben tartva a közönség amúgy sem lankadó figyelmét. Az írónőből a kérdések kapcsán előjöttek a történetek, melyeket személyesen átélt, és döntő részük bizony meghatározója volt, mint a 20. századvégének, mint a 21. század elejének.

A könyvbemutató nézői kérdések híján, dedikálással egybekötött kötetlen beszélgetéssel zárult.

Kati Marton eddigi magyarul megjelent művei:
Kilenc magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot (Corvina)
Titkos hatalom – avagy amikor az elnök felesége beleszól a történelembe (Corvina)
A nép ellenségei – Családom regénye (Corvina)
Halál Jeruzsálemben (Corvina)
Wallenberg (Corvina)
Párizs Szerelmeim története (Corvina)

Cikk, fotó: Kocsis Gábor