A David Bowie-kiállítás a Victoria & Albert Museum eddigi legkapósabb tárlata

A hamarosan megnyíló David Bowie-kiállítás a londoni Victoria & Albert Museum történetének eddigi leggyorsabb jegyeladást produkáló tárlata.

Ez idáig több mint 42 ezer elővételes jegyet vásároltak a szombaton nyíló tárlatra: ez több mint kétszerese a múzeum korábbi kiállításaira váltott elővételes jegyeknek. A David Bowie Is, amely a modern idők egyik legújítóbb szellemű és legnagyobb hatással bíró előadóművészének szentelt első nemzetközi retrospektív tárlat, a zenész kézzel írt dalszövegeit, eredeti fellépőruháit és saját hangszereit felvonultatva kalauzolja végig a látogatókat az énekes öt évtizedes pályafutásán.

A zenész tíz év után megjelent első albuma, a The Next Day, az év legkelendőbb korongja lett Nagy-Britanniában a hét elején. A 66 esztendős előadó utoljára 1993-ban, a Black Tie White Noise című lemezével állt a brit lemezeladási ranglista első helyén.

Annak ellenére, hogy a zenész közvetlenül nem vett részt a Victoria & Albert Museum kiállításának kurátori munkálataiban, az intézmény munkatársai ez idáig példa nélküli hozzáférést kaptak a David Bowie-archívumhoz, amelyből színpompás jelmezeket, korai fotográfiákat és egyéb emléktárgyakat válogattak össze a különleges tárlathoz.

A kiállítási tárgyak között szerepelnek Ziggy Stardust, azaz Bowie földönkívüli alteregójának kosztümjei, a Guy Peellaert és Edward Bell által megálmodott albumborítók, a zenész filmjeiből, élő fellépéseiből származó részletek, zenei videók, valamint az 1974-es Diamond Dogs Tour nevű koncertsorozat színpadi díszletei.

A március 23. és augusztus 11. között látogatható tárlaton jóval személyesebb tárgyak is helyet kapnak, köztük kézzel írt díszletlisták és szövegek, Bowie néhány saját vázlata, kottája és naplóbejegyzései – adta hírül a BBC News.

Forrás: MTI