Az űrkutatás mindennapi életre gyakorolt hatásairól nyílik kiállítás Budapesten

Az űrkutatás hétköznapokra gyakorolt hatásáról nyílik meg szerdától Budapesten egy európai uniós vándorkiállítás látványos bemutatókkal és tematikus előadásokkal.

Űrtechnológiát több mint 30 ezer alkalmazás használ, amelyek segíthetnek például a közlekedés optimalizálásában, a mezőgazdaság és a halászat hatékonyságának növelésében, a környezet védelmében vagy a közbiztonság javításában – hangsúlyozzák a szervezők.

Az elmúlt 10 hónapban Európa nyolc városban sikert arató Európai űrkiállítás (European Space Expo) elnevezésű bemutató az Erzsébet téren nyílik szerdán 11 órakor, és március 25-ig lesz látogatható – közölte a programot szervező Európai Bizottság Magyarországi Képviselete az MTI-vel.

A tárlaton minden korosztály kipróbálhatja és megtapasztalhatja az űr felhasználásával létrejövő innovatív technológiák és szolgáltatások széles skáláját. A tematikus előadások között az érdeklődők meghallgathatják egyebek mellett, hogy „milyen magyarként a Marson”, hallhatnak az intelligens útvonalválasztási modellekről, de a kutatók beszélnek az első magyar műholdról, a Masat-1-ről, valamint a műholdas kommunikációról is.

Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke, ipar- és vállalkozáspolitikáért felelős biztos kijelentette: „Ez a kiállítás kiváló lehetőség Európa polgárai számára, hogy észrevegyék: az uniós műholdas navigációs és földmegfigyelési programok jóvoltából mennyire sokféle alkalmazás áll rendelkezésükre”.

Az interaktív, ismeretterjesztő űrkiállítás ingyenesen látogatható, a részletes program a http://ec.europa.eu/magyarorszag/documents/2013spaceese_budapest_-_agendahu_template.pdf címen érhető el.

Forrás: MTI