150 éve nyílt meg az egykori Osztrák-Magyar Zarándokház Jeruzsálemben

Szentmisével és fogadással egybekötött kulturális programmal emlékeztek meg az egykori jeruzsálemi Osztrák-Magyar Zarándokház megnyitásának 150. évfordulójáról az Óváros impozáns épületében kedd este.

A patinás intézmény kápolnájában, amelynek freskóján Szent István és II. András magyar király is látható, hálaadó szentmisét celebrált Franz Scharl bécsi segédpüspök.

A jeruzsálemi Óváros szívében, a Via Dolorosa 3. stációjánál található intézmény 1863. március 19-én nyitotta meg kapuit a Szentföldre érkező zarándokok előtt. A vendégházat évtizedeken át közösen tartotta fenn a bécsi és az esztergomi érsekség, így története során több magyar vezetője is volt.

Egyik első neves vendége volt a Jeruzsálem királya címet is viselő Ferenc József császár, aki a Szuezi-csatorna megnyitására 1869-ben a térségbe utazott.

Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlását követő osztozkodás nyomán az épület az osztrák állam birtokába jutott, majd a brit hadsereg elkobozta és anglikán árvaházat hozott létre benne. Később, a húszas évektől ismét eredeti rendeltetése szerint használhatták: szentföldi zarándokok fogadására.

A második világháború kitörése után először a németek internáló táboraként, majd katonai kórházként használták.

1948 és 1967 között Jordánia birtokolta a jeruzsálemi Óvárost, benne a kórházként működő épületet. 1967-ben a hatnapos háborúban Izrael elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet: az épület évtizedekig kórház maradt, majd az izraeli hatóságok 1985. decemberében átadták az osztrák katolikus egyháznak.

A mai nevén Szent Család Osztrák Hospice-ként működő épület nem csak eredeti zarándok-fogadó feladatát látja el, hanem elismert otthona lett Jeruzsálem kulturális és szellemi életének is. Állandó helyszíne magyar előadásoknak, kiállításoknak, a rendszerváltás óta rendszeresen felkeresik az ide érkező magyar állami vezetők és kormánytagok, legutóbb Áder János köztársasági elnök 2012 júliusában, illetve Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes idén januárban.

Forrás: MTI