Brahms-estet tart a Capella Silentium énekegyüttes

Harangszó a tenger mélyéről címmel szombaton adja idei első hangversenyét a Capella Silentium kórus az ELTE Egyetemi Könyvtárának kiváló akusztikájú Nagyolvasójában.

A tematikus műsorokkal jelentkező énekegyüttes műsorának középpontjában ezúttal a 180 éve született romantikus zeneszerző, Johannes Brahms kórusművei állnak. Közreműködik Zétényi Tamás gordonkán, vezényel Várkonyi Tamás.

Bár zenei eseményről van szó, az énekegyüttes művészeti vezetője, Várkonyi Tamás hangsúlyozta: a gyönyörű dallamok, az olykor bonyolult szövetű zene megszólaltatásakor sem szabad elfelejteni, hogy irodalmi szövegekről van szó, amelyek Brahms fantáziája által kelnek életre.

Az előadóknak a zeneszerző olvasatát kell tolmácsolniuk úgy, hogy ezalatt maguk az „olvasmányok” ne szoruljanak háttérbe. Az Egyetemi Könyvtár nemrég megújult Nagyolvasója tökéletes környezetet biztosít ehhez a különleges, egyszerre zenei és irodalmi élményhez.

A műsorban megszólalnak világi és egyházi alkotások is. Az előbbiek közül például az elsüllyedt várost vizionáló Vineta vagy a nosztalgikus hangvételű öt kései kórusdal. Utóbbiak közül pedig elhangzik a legnagyobb szabású a cappella mű, a Jób könyvének szövegeire és más bibliai szövegekre komponált Warum ist das Licht gegeben kezdetű, a reneszánsz zenét és a Bach-stílust egyedi hangú alkotássá ötvöző remekmű. A kórustételek közjátékaiként Bach- és Kurtág-művek szólalnak meg Zétényi Tamás gordonkaművész előadásában.

A Capella Silentium 2009 októberében alakult, műsorait egy-egy zenetörténeti téma, jelenség köré szerkeszti. Az énekegyüttes a legfiatalabb kórusként megnyerte kategóriáját a bécsi Nemzetközi Schubert Versenyen 2010 novemberében. Ugyanitt elnyerte a kötelező mű legjobb előadásáért járó különdíjat, valamint továbbjutott a nagydíjas versenyre is. 2012 októberében 19 kórus közül a második helyen végzett a Riminiben megrendezett nemzetközi kórusverseny vegyeskari kategóriájában, illetve a legjobb kamarakórusnak járó különdíjat is neki ítélte a nemzetközi zsűri.

Forrás: MTI