Elindult Tarr Béla szarajevói filmakadémiája

A diákoknak négy filmet kell elkészíteniük az első két évben és egy egészestés játékfilmet az utolsó szemeszterekben.

Fiatal filmrendezőket oktat a világhírű magyar filmrendező, Tarr Béla Szarajevóban. A tantervben helyet kapott a filmelmélet is, a gyakorlati workshopokat olyan elismert alkotók fogják tartani, mint Aki Kaurismdki, Gus Vas Sant, Jim Jarmusch és Tilda Swinton. A rendező 17, a többi közt Mexikóból és Japánból érkezett hallgatóját az óvárosban szállásolták el.
Tarr„Egyedülálló kísérlet, hogy igazán művészként dolgozhassanak filmeken, hogy a film újra művészi magasságba emelkedjen” – vélekedett a hároméves iskoláról Fred Kelemen német operatőr és rendező, aki operatőr workshopot tart a hallgatóknak. Fred Kelemen Tarr Béla számos filmjében dolgozott, a kritikusok jellemzése szerint ő „a fekete-fehér csönd mestere”.

A diákoknak négy filmet kell elkészíteniük az első két évben és egy egészestés játékfilmet az utolsó szemeszterekben. „A program olyan, mint egy étlap. A végére el kell tudni készíteni a saját fogásodat” – nyilatkozta Tarr Béla a képzésről. A legtöbb hallgató úgy fogalmazott, hogy az iskola független szemlélete és az oktatók illusztris névsora miatt jelentkeztek a képzésre. Az egyikük, a francia Keja Ho Kramer, aki 12 éve dolgozik a filmiparban, például azt mondta, hogy a mozi 110 éve alatt minden tönkrement, őt leginkább az érdekli, hogy „ezekkel az elképesztő emberekkel” kitalálják, merre van a filmezés jövője.

Tarr Béla 2012 szeptemberében jelentette be, hogy filmakadémiát indít Szarajevóban idén februárban. A filmes doktori iskolának eredetileg a spliti egyetem audiovizuális központja adott volna helyet. A beiratkozás szeptember közepén, a Spliti Filmfesztivál alatt kezdődött volna, ez azonban elmaradt. Az évi 19 ezer dolláros tandíjú képzésre olyan filmesek jelentkezését várták, akik legalább három referenciamunkát tudtak benyújtani.

Forrás: MTI