Balaton Sound: itt vannak az új nevek

A Wu-Tang Clan, a Prodigy, Calvin Harris, a Crystal Castles és Armin van Buuren is fellép az idei Balaton Sound fesztiválon július 11. és 14. között Zamárdiban.

Az idei Balaton Soundon az elektronikus zene minden stílusából lesznek világhírű előadók. A húsz éve létező New York-i Wu-Tang Clan a hiphop legfontosabb formációi közé tartozik, amely idén nagyszabású turnéval ünnepli jubileumát. A csapat új lemezzel készül, Zamárdiban ODB kivételével mind a nyolc alapító tag, köztük RZA és GZA is felvonul – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

A Prodigy rendszeres fellépő magyarországi fesztiválokon, a Szigeten például már négyszer volt – legutóbb 2011-ben -, tavaly a Papp László Budapest Sportarénában adott koncertet. Minden idők talán legsikeresebb brit elektronikus csapata több mint 25 millió albumot adott el világszerte. Keith Flint és társai 2011-ben koncertlemezt készítettek, a készülő új stúdióanyag, a How To Steal A Jet Fighter új dalai Zamárdiban már hallhatók lesznek.

Calvin Harris skót és Armin van Buuren holland dj szintén visszatérő vendég, mindketten ott voltak a tavalyi Balaton Soundon is. Calvin Harris idén Rihannával közösen jegyzett száma, a We Found Love Grammy-díjat kapott. Armin van Buuren a 2004 óta évente jelentkező trance mixsorozat, A State of Trance legújabb darabjával tér vissza a Balatonhoz.

Fellép a fesztiválon a brit dj-producer, a kétezres évek második felében ismertté vált Jamie Jones, aki eklektikus house szettjeivel egyedi hangzást alakított ki. Szintén Zamárdiban játszik nyáron az olasz származású, de már Stockholmban született Alesso, akinek könnyed, pörgős, monumentális hangzású tánczenéje nem egyszer szólalt már meg teltházas stadionokban.

A kanadai Crystal Castles 2011-ben már fellépett a Sziget fesztivál Party Arénájában, idén pedig közvetlenül a Balaton Sound előtt a fővárosi A38 hajón pótolja eredetileg februárra tervezett koncertjét. A Csapat absztrakt és elvarázsolt dalai a nyolcvanas évek újhullámos noise és art rock hangzását idézik. 2010-ben a Cure énekesével, Robert Smith-szel közösen előadott Not In Love című slágerrel a pop slágerlistákon és a tánctéren is sikert arattak.

A Swedish House Maffia svéd dj kollektíva egyik tagja, Axwell is ott lesz a Balaton partján, és szintén előadja műsorát Henrik Schwarz berlini dj, aki olykor dzsessz zenekarokkal dolgozik együtt. A több mint egy évtizede duóból egyszemélyes projektté olvadt Advent, azaz a portugál származású londoni Cisco Ferreira nemcsak dj-ként, hanem hangtechnikusként is ismert. Hallható lesz Zamárdiban Iggy Azaela, a Sydney-ben született, de Los Angelesben élő MC hölgy hiphop produkciója is.

A Belzebass projektet jegyző két olasz, Michele és Riccardo, a Berlinben élő svéd Jan Blomqvist, a kanadai Fairmont szintén fellép a Balaton Soundon.

A szervezők korábban Steve Aoki, a Justice, a Dada Life, Hardwell, a Bloody Beetroots, a Two Fingers, Brodinski, Dixon koncertjét is bejelentették.

A Balaton Soundot a közepes méretű fesztiválok között januárban a legjobbnak választotta az Európai Fesztiválszövetség.

Forrás: MTI