Hétfőtől láthatja a közönség a kiselefántot a budapesti állatkertben

Hétfőtől láthatja a közönség a budapesti állatkertben született kiselefántot, amelynek nevét szavazással döntik el. Az érdeklődők hat név közül választhatják ki a nekik legjobban tetszőt, amelyre az intézmény honlapján is lehet voksolni.

A Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársaiból álló zsűri az Asha, az Anita, az Angyal, az Amélie, az Aishwarya és az Aurora nevet választotta, ezekre lehet szavazni az interneten hét végén, az eredményt hétfőn teszik közzé – mondta Hanga Zoltán szóvivő az elefánt csütörtöki „hivatalos” bemutatásakor.

A kiselefánt nevére az állatkert honlapján (www.zoobudapest.com) lehet szavazni.

Elhangzott, hogy a kiselefánt a kezdeti nehézségek után már szoros kapcsolatban él anyjával, Angele-lel, a közönség hétfőtől rendszeresen láthatja anyát és borját.

Kiselefánt

A gondozók kellemes, enyhe idő esetén már most minden nap kiengedik néhány perces egészségügyi sétára Angele-t és kicsinyét a kifutóra, hétfőig azonban nem garantált, hogy a látogatók is megnézhetik az állatokat. Hétfőtől viszont 13 és 15 óra között csoportonként engedik be a vendégeket az elefántházba, ahol mindenki csak néhány percet tartózkodhat és szigorúan tilos a villanófény használata – mondta Hanga Zoltán.

A kiselefánt február 14-én hajnalban született a gondozók meglepetésére, érkezését ugyanis májusra várták. Sós Endre állatorvos szerint a szülés gond nélkül zajlott le, Angele sem viselkedett agresszívan újszülött borjával, holott ez a fogságban született állatoknál gyakran előfordul.

A kezdeti időszakban a kicsi „levegőnek nézte” anyját és inkább egy ajtóval ismerkedett közelebbről, nem találta meg az emlőket és az első napokban mesterségesen kellett táplálni az anyjától lefejt tejjel. Néhány nap múlva azonban anya és borja „egymásra találtak”, azóta kapcsolatuk szoros, Angele a fotósok előtt is óvón terelgette ormányával déli sétáján egyelőre név nélküli kicsinyét.

A kisborjú anyja, Angele 12 éves nőstény, amely 2010. szeptember 30-án érkezett a franciaországi La Palmyre-ból. Az apa, Assam 2000. október 7-én született az angliai Chesterben és 2004. augusztus 18. óta élt a belgiumi Ieperben, majd 2009 októberében került Budapestre. Mindkét elefántszülő az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által összehangolt elefánt-tenyészprogram keretében él Budapesten.

A budapesti kiselefánt nőstény, így – a hím borjakkal ellentétben – nincs akadálya annak, hogy felnőve anyja mellett maradjon.

MTI fotó: Kovács Attila
Forrás: MTI