Francia szerző Liszt Ferencről szóló könyvét mutatják be szerdán Budapesten

A 2002-ben létrehozott Chateauroux-i Lisztománia Fesztivál kitalálója, a 2011-es francia Liszt-év eseményeinek művészeti vezetője, Jean-Yves Clément könyvét mutatják be szerdán este a szerző jelenlétében Budapesten.

A 2000-ben alapított Művészetek Kastélya – Nohan eseménysorozatát is a jeles francia zenetörténész hozta létre. Nohan George Sand írónő kastélya volt, ahol barátját, Chopint meglátogatva Liszt is megfordult.

260px-Liszt_1839„A könyv írójának személyes vallomását vehetjük kézbe, az ő Liszt-képe ez az írás. Esszéjellegű munka, amelyet olvasva azt vélhetjük, elsősorban azért keletkezett, mert az általa őszintén csodált magyar zeneszerzőt szeretné sokakkal megszerettetni” – mondta el az MTI-nek Domokos Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója, aki a Liszt Ferenc – Avagy a szétforgácsolódás csodája című kötetet a Régi Zeneakadémián szerdán bemutatja.

A könyv Liszt életének legfontosabb állomásait, az életmű jelentős részét mutatja be viszonylag szűk keretek között, hiszen nem vastag kötetről van szó. Idéz a levelekből, Liszt írásaiból és megpróbálja a zeneszerző-zongoraművész egyéniségét, kivételes művészi és emberi nagyságát közelíteni a ma emberéhez – ismertette az igazgató.

„Azoknak szól, akiknek nincs idejük egy nagy életrajzot végigolvasni. A végén – ugyancsak az olvasót szolgálva – egy diszkográfiát is közöl, amely szintén a személyes ízlését tükrözi. Jean-Yves Clément be is vallja, hogy vannak művek, amelyek igazán közel állnak hozzá, például a Benedictionról vagy a dalokról igen érzékletes, érzelmektől fűtött elemzést ad. A Via crucist vagy a Magyar Koronázási Misét nem érzi ennyire a magáénak” – mondta Domokos Zsuzsanna.

A könyvbemutatón Gyöngyösi Ivett fiatal zongoraművész Liszt-műveket szólaltat meg.

Fotó forrás: Wikipédia
Forrás: MTI
,