Frankl Péter Budapesten lép fel

Brahms B-dúr zongoraversenyét játssza pénteken este a Budapesti Olasz Kultúrintézetben a Londonban élő világhírű magyar zongoraművész, Frankl Péter. A MÁV Szimfonikus Zenekart a nemzetközi zenei élet egyik rangos egyénisége, az együttes zeneigazgatója, Csaba Péter vezényli.

A koncertet szombaton délelőtt megismétlik.

„Brahms B-dúr koncertjét már legalább százszor játszottam a világ minden táján, noha az zeneirodalom egyik leghatalmasabb versenyműve. Magyar szempontból különösen fontos alkotás, 1881-ben Erkel Sándor vezényletével Budapesten volt az ősbemutatója, a zongoraszólamot a zeneszerző játszotta” – mondta el az MTI-nek Frankl Péter.

Minden nehézsége ellenére megfelelően jó fizikai és szellemi állapotban vagyok ahhoz, hogy megszólaltassam – jegyezte meg a zongoraművész. A művész kritikusan szemléli magát, korábban például gyakran játszotta Bartók Béla három zongoraversenyét, amiről azt mondta: „az első kettő előadásáról lemondtam, mert úgy érzem, ma már nem tudnám ugyanazt nyújtani, mint fiatalabb koromban”. „Talán a harmadikra még sort kerítek, azt is csaknem százszor előadtam, egyszer például a bukaresti Enescu Fesztiválon a Budapesti Fesztiválzenekarral, Yehudi Menuhin vezényletével. Ez nagy megtiszteltetés volt számomra, minthogy ő személyes kapcsolatban állt Bartókkal” – tette hozzá.

Frankl Péter elárulta, hogy a szombati koncert után elutazik, mert a Yale Egyetemen – itt évek óta tanít – jelen kell lennie a következő tanév felvételi vizsgáin. Koncertet is ad, Mozart G-dúr zongoraversenyét játssza.

„Többen kérdezték nem vonulok-e vissza, nem kívánok-e lazítani. Én azonban annyira szeretem a hivatásomat, el sem tudom képzelni, hogy nélküle éljek. Persze ma sokkal kevesebbet lépek fel szólóesten vagy nagyzenekarral, de annál többet kamaraformációkkal, fesztiválokon is. Szívesen zenélek fiatalokkal, ezért is jöttem örömmel 2011-ben Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hívására a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválra.”

A zongoraművész találkozik Batta Andrással, a Zeneakadémia rektorával, így várható, hogy a felújítás után megnyílt Zeneakadémián, az alma materben, a Liszt Ferenc téren hallhatja viszont a közönség Frankl Pétert.

A pénteki és szombati hangverseny második felében Schumann második szimfóniája hangzik el.

Forrás: MTI