Pinchas Steinberg lett a Budapesti Filharmóniai Társaság elnök-karnagya

Pinchas Steinberg világhírű izraeli karmestert választotta meg elnök-karnagyának a Budapesti Filharmóniai Társaság Erkel Ferenc alapította zenekara, amely operaházi muzsikusokból áll.

Steinberg 2014 februárjától tölti be tisztségét, koncertek mellett operákat is dirigál a 2013-14-es évadtól. A zenekar jelenlegi elnök-karnagyának, Győriványi Ráth Györgynek a megbízatása egy év múlva lejár. Steinberg tavaly beugrással vezényelte a zenekart, ennek alapján esett rá a választás – közölte az MTI-vel pénteken Várkonyi Judit, a dalszínház sajtófőnöke.

Pinchas Steinberg a nemzetközi opera- és koncertrepertoár legigényesebb és legnehezebben interpretálható műveinek egyik kiemelkedő tolmácsolója. 1945-ben született New Yorkban, zenei tanulmányait az Egyesült Államokban és Berlinben folytatta, ahol dirigensként 1974-ben lépett először a nagyközönség elé.

Azóta vezényelte Európa csaknem összes jelentős szimfonikus zenekarát, és visszatérő vendégművészként lépett pulpitusra a legnevesebb operaházakban, a Covent Gardenben, a párizsi és a müncheni operában. 2010-ben debütált a milánói Scalában, ahol egy három koncertből álló szériát dirigált.

Clevelandi debütálása óta az amerikai zenei színpadok gyakori vendége. Hét éven át volt a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarának főzeneigazgatója. 2012-ben sikerrel vezényelte az osztrák fővárosban Goirdano művét, az Andrea Cheniert, majd Helsinkiben Wagner Parsifalját és Rómában Puccini klasszikusát, a Pillangókisasszonyt. Budapest mellett a következő időszakban Róma, Cincinatti, Sydney, Moszkva és Amszterdam zenei színpadai várják.

Forrás: MTI