A Hallgatói Hálózat és a Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató a 3. Katalizátor-díj nyertese

A Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató, valamint a Hallgatói Hálózat (HaHa) kapta a tranzit.hu kortárs képzőművészeti egyesület által harmadszor meghirdetett Katalizátor-díjat, amelyet péntek este osztottak ki Budapesten.

Az alternatív díjat művészeti, kulturális és politikai projektek kaphatják. A minden évben két kategóriában odaítélt elismerés nyertesei egyenként 500 ezer forint díjazásban és a Société Réaliste művészcsoport által tervezett díjban részesülnek – tájékoztatta az MTI-t pénteken a tranzit.hu.

A Motor kategóriába a hosszú távon aktív, de katalizátorként működő kezdeményezések tartoznak. Az idei díjazott Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató a 2002 óta működő Lumen Fotóművészeti Alapítvány egyik fiókja; a budapesti Klauzál téren újranyitott zöldséges este hét után kulturális befogadó térként működik.

A Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató a gazdasági és a művészeti színterek fúzióját hozta létre – részben a bolt jövedelméből fedezik a hely bérleti díját -, a művészet így nem kiszolgáltatottja a piaci és az állami támogatási rendszereknek – áll a méltatásban.

A közelmúlt katalizátorai a díj Újdonság kategóriájában versenyeztek. A 2012-es nyertes Hallgatói Hálózat egy példaértékű, teljesen új alapokon szerveződő széleskörű összefogás, amelynek célja mobilizálni a hallgatókat, hogy felismerjék közös érdekeiket és együtt léphessenek fel azok érvényesítéséért – emelte ki a zsűri.

A méltatás szerint a HaHa tagjai „nem pusztán reagálnak az aktuális megszorításokra, hanem egy új típusú társadalomszerveződési formát valósítanak meg, melynek jellemzői a vitakultúra, bázisdemokrácia, problémák szerinti munkacsoportok és szolidaritás”.

Indoklásában a zsűri hozzátette: a kortárs művészet elképzelhetetlen korszerű oktatási rendszer nélkül. „A zsűri megítélése szerint a Hallgatói Hálózat által megvalósított önszerveződési forma példaértékű a jövőbeli érdekérvényesítő törekvések számára” – fogalmaztak.

Forrás: MTI