A magyar kultúra napja – Magyar festő- és olasz fotóművész közös kiállítása Rómában

Áthallások (Interferenze) címmel Ferencz J. Réka magyar festőművész és Renato Grome olasz fotóművész közös kiállítása nyílik pénteken a Római Magyar Akadémián.

Ferencz J. Réka festőművész ismert alakja a magyar képzőművészeti életnek, de Oslótól New Yorkig számos külföldi kiállítása is volt. Régi barátja, Renato Grome nem egyszerűen egy római fotóművész, hanem egyszerre brit és olasz. Rómában született brit szülőktől, édesapja John Grome brit festőművész, keresztapja pedig a szicíliai Renato Guttuso festő, tőle kapta a keresztnevét. A fotós párhuzamosan él Rómában, Stockholmban és Melbourne-ben.

Renato Grome pályafutását restaurátorként kezdte Rómában, dolgozott Caravaggio és Raffaello művein és 20. századi olasz mesterek, mint Corrado Cagli és Renato Guttuso festményein.

Ez a tény közös – a magyar kultúra napja alkalmából is szervezett – kiállításukon párhuzamba kerül, mert Ferencz J. Réka legfrissebb képeit a modern festészet nagy mesterei, mint Magritte, Picasso és Klimt inspirálták. Kettőjük képi látásmódja eltérő, ugyanakkor alkotói módszerük mégis mutat hasonlóságot. Ferencz J. Réka képei – Bornai Tibor zeneszerző értelmezésében – „egyetlen történet álom és valóság között”.

Renato Grome a virágfotózással lett világhírű. A római kiállításon a Seduce – Elcsábít a rikító természet című sorozatát mutatja be. Fehér alapra analóg fényképészeti technikával fotózott 2006-tól olyan virágokat, mint az orchidea, a Vénusz légycsapója nevű rovaremésztő növény, a pipacs, a színes szirmú tulipán és a mákgubó.

Ferencz J. Réka anyaga az elmúlt 5 év munkáiból válogat. „Szépet akarok alkotni, visszaadva a természetes érzelmeket. És ezt visszakapom azoktól, akik nyitottak a művészetre, és igénylik a szépet, az egyszerűt” – vallott művészetéről a festő.

Ferencz J. Réka és Renato Grome tárlatával a Római Magyar Akadémia folytatja azt a kezdeményezését, amelyben a magyar és az olasz művészetet nemcsak a művek párhuzamain keresztül tárja az olasz közönség elé, hanem az emberi kapcsolatok szűrőjén is átengedi – írta az MTI-nek küldött tájékoztatójában a Római Magyar Akadémia.

Forrás: MTI