Lutoslawski világhírű lengyel zeneszerzőre emlékeznek születésének 100. évfordulóján

Lutoslawski-évet hirdetett a lengyel parlament Witold Lutoslwski (1913-1994) világhírű lengyel zeneszerző születésének 100. évfordulója alkalmából, 100 zenei esemény lesz Lengyelország szerte, 18 országban, köztük Magyarországon is több koncertet tartanak.

 A nemzetközi évforduló nyitókoncertje pénteken lesz, Anne-Sophie Mutter német hegedűművész lép fel a varsói Nemzeti Filharmónia  Szimfonikus Zenekarával a Filharmónia belvárosi koncerttermében. A zenekart Antoni Wit vezényli.

260px-Lutoslawski2Az évforduló fontos eseménye lesz a X. Lancuch (Lánc) Fesztivál, amelyen többek között fellép a Lutoslawski Quartet Jacek Kaspszyk vezetésével, közreműködik Garrick Ohlsson amerikai zongoraművész. Hangversenyt ad a Sinfonia Varsovia is Krzysztof Penderecki vezényletével.

A nemzetközi emlékprogram keretében 25 koncertet tartanak Lutoslawski műveiből világszínvonalú együttesek közreműködésével, mint a Berlini Filharmonikusok, a London Symphony Orchestra vagy az Orchestre de Paris. Krystian Zimerman lengyel zongoraművész Lutoslawski neki ajánlott zongoraversenyét adja elő többek között Szingapurban, Zürichben és Párizsban.

Lutoslawski csellóversenyét olyan neves előadók tolmácsolásában hallhatja a közönség, mint Yo-Yo Ma, Johannes Moser, Perényi Miklós, Andrzej Bauer vagy Truls Mork. A Royal College of Musicban kamarakoncert-sorozat lesz, emellett nemzetközi zeneszerző- és hegedűversenyt is szerveznek. Zenei kiadványsorozat is megjelenik Lutoslawski/világ címmel, amely öt CD-t és egy DVD-t tartalmaz a Lengyel Rádió archívumának felvételeiből.

A magyarországi Lutoslawski-évforduló első, kiemelt rendezvénye szombaton lesz a Művészetek Palotájában, ahol a Wroclawi Leopoldinum Kamarazenekar lép fel Ernst Kovacic vezényletével. A műsoron Witold Lutoslawski, Ligeti György, Zygmunt Krauze és Andrzej Krzanowski művei szerepelnek.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében március 24-én a Műcsarnokban lép fel a Meccorre String Quartet Lutoslawski műveivel, a Budapest Music Center (BMC) ad helyet a Jacek Kochan & Co: LUTOSL című estjének improvizációkkal és interpretációkkal a dzsessz és a kortárs zene határvidékén, Lutoslawski művei alapján. Szintén a BMC lesz az otthona a Lutoslawski 100 című ciklus keretében a Qaartsiluni Ensemble hangversenyének, lemezbemutató koncertet ad az Erdődy Kamarazenekar, a CD-n Lutoslawski, Aleksander Tansman, Selmeczi György és Orbán György művei szerepelnek.

Forrás: MTI