A magyar kultúra napja – Szkíta kincseket bemutató kiállítás nyílt Debrecenben

Emberek Aranyban – Őseinket felhozád címmel szkíta aranykincsek reprodukcióit bemutató kiállítás nyílt hétfő este Debrecenben, a Kölcsey Központban.

Kósa Lajos, a város polgármestere az emberi kultúrtörténet páratlan értékei közé sorolta a bemutatott szkíta kincseket. Kiemelte, hogy a másolatok teljesen megegyeznek azokkal az eredeti ereklyékkel, amelyeket – mint mondta: érthető módon – nem engednek ki Kazahsztánból.

A szkíta fejedelmi halomsírok mélyéről előkerült kincsek reprodukciói a legendás Osztrov Krim restaurátor műhelynek és Krim Altinbekov restaurátor-specialistának köszönhetően tekinthetők meg Debrecenben március 3-ig.

szkíta

Kósa Lajos utalt arra, hogy a magyarság őstörténetével foglalkozó iskolák szóba sem állnak egymással, de amennyire mi bizonytalanok vagyunk származásunkat tekintve, „a keleti népek annyira biztosak benne, hogy mi is onnan származunk”.

Kósa Lajos szerint a kiállítás „egy darab a múltból, elképzelhető, hogy a mi múltunknak is köze van hozzá, de mindenképpen az emberiség nagy kincse, amivel a kazah nép tiszteleg a magyar kultúra napja előtt”.

Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy Debrecen a kultúra napja idején is gazdag város. Sokan azt tartják, hogy a művészet tükröt tart a valóság elé, ha ez így van, Debrecenben is lehetőség van arra, hogy belenézzünk ebbe a tükörbe, s észrevegyük a kulturális értékeket – tette hozzá köszöntőjében a fideszes politikus.

A kiállítás megnyitóján Kósa Lajos, Halász János, valamint Rimtaj Karibzsanov, a Kazah Köztársaság budapesti nagykövet-helyettese egy ősi áldozati üstöt helyezett el a kiállítási tárgyak között.

A több, mint 1,2 millió dollár értékű kiállítási anyag első ízben hagyta el Kazahsztán területét. Budapest után Debrecenben tekinthetik meg az érdeklődők, majd az aranytárgyakat, öltözékeket Norvégiában mutatják be.

MTI fotó: Czeglédi Zsolt
Forrás: MTI