Átadják az idei Herczeg Klára-díjakat

Baksa-Soós János előadóművész, képzőművész és Csákány István képzőművész veheti át idén a Herczeg Klára-díjat. A Munkácsy-díjas szobrászművészről elnevezett elismerést a díjazottak munkáit bemutató kiállítás megnyitóján, kedden adják át a Laborban Budapesten.

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója (FKSE) Alapítvány a szenior kategóriában Baksa-Soós Jánosnak, a junior kategóriában pedig Csákány Istvánnak ítélte oda az elismerést – közölte a Labor hétfőn az MTI-vel.

Baksa-Soós János a legendás Kex együttes alapítója, szerzője és énekese, olyan előadókra volt hatással, mint Cseh Tamás vagy Földes László Hobó. Baksa-Soós János 1971-ben disszidált Nyugat-Németországba és Január Herceg néven kezdett el képzőművészettel foglalkozni. Essenben a Folkwang grafika szakán, majd Düsseldorfban a Képzőművészeti Akadémián tanult, ahol Joseph Beuys és Gerhard Richter voltak a mesterei. Terra Forming címmel 2000-ben jelent meg könyve. Lét-határtalanság címmel a székesfehérvári Szent István Múzeumban 2007-ben volt tárlata.

Csákány István, a junior díjazott a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán 2006-ban végzett, Maurer Dóra volt a mestere. Konceptuális művészetére jellemzőek a nagyszabású és aprólékosan kidolgozott szobrok, amelyek középpontjában a munka fogalma áll. Bernsteinzhimmer című munkája 2010-ben megkapta az AICA-díjat, a Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége magyar tagozatának elismerését.

A Herczeg Klára-díjat 1998 óta évente ítéli oda az FKSE Alapítvány kuratóriuma. A szobrászművész fontosnak tartotta az idősebb és a fiatalabb alkotói generációk kapcsolatát.

Herczeg Klára (1903-1997) Munkácsy-díjas szobrászművész Bécsben töltött fiatalsága alatt bronzöntő gyárban gyakornoki munkát vállalt, ott készítette első szobrát. A budapesti képzőművészeti főiskolán 1924 és 1927 között Kisfaludi Strobl Zsigmond növendéke volt, tanulmányait később Berlinben, 1930 és 1932 között Párizsban folytatta, ahol Charles Despiau szobrász volt a mestere, majd 1933-ban tért haza Budapestre. Az 1960-as évek végétől alkotta az életművében jelentős irodalmi, képzőművészeti, zenei ihletésű vagy mitológiai, bibliai témát feldolgozó érmeit, kisplasztikáit. Köztéren mintegy harminc szobra látható Budapesten és országszerte.

A díjazottak tárlata február 8-ig tart nyitva.

Forrás: MTI

,