A magyar kultúra napja: programok Budapesten

Díjátadókat, megemlékezéseket, hangversenyeket és színházi bemutatót is tartanak a magyar kultúra napjához kapcsolódva Budapesten.

Január 20-án, vasárnap 11 órakor a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a KÓTA Ünnepi hangversenyt rendez a Himnusz születésének évfordulója alkalmából a Néprajzi Múzeumban. A műsorban a Hunyadi János Általános Iskola Nagykórusa, a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium Kodály Zoltán Leánykara, a Kispest Citeraegyüttes, a Budapesti Vándor Kórus és az István Király Operakórus működik közre.

Vasárnap 13 órakor tartja a Palóc Társaság magyarságismereti esszéíró pályázatának díjkiosztóját, fél négykor pedig a Prima Primissima díjas Bihari János Táncegyüttes előadása lesz látható a Magyarság Házában. A rendezvényen Jókai Anna Kossuth-díjas író mond beszédet.

Az Országos Széchényi Könyvtárban háromnapos programsorozattal várják a látogatókat. Január 21-én a könyvtár munkatársainak tudományos tevékenységébe nyerhetnek bepillantást az érdeklődők: ekkor rendezik meg az OSZK Tudományos Ülésszak 2012/2013. II. részének nyilvános előadásait Esemény és narratíva – irodalom, színház, történelem címmel. A plenáris előadást Gyáni Gábor történész tartja.

Január 22-én az OSZK valamennyi programja és kiállítása díjmentesen látogatható, könyvtári körsétákat és tárlatvezetéseket is szerveznek az érdeklődőknek. A magyar kultúra napján a zene és a képzőművészet kerül a középpontba Cseh Tamás születésének 70. évfordulóján.

A rendezvényen Bereményi Géza és Jankovics Marcell emlékezik, majd hangversennyel és koncerttel is megidézik Cseh Tamás művészetét. Délután háromkor a Nemzeti Téka, az Országos Széchényi Könyvtár és a Gondolat kiadó közös sorozatának legújabb köteteit mutatják be.

Január 23-án a könyvtár irodalmi-kultúrtörténeti programsorozata, a KönyvTÁRlat ünnepi estjével zárják az eseménysorozatot.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban január 22-én 14 órakor az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága tart díjátadót. Átadják a Márai Sándor-díjat és a Csokonai Vitéz Mihály Alkotói Díjat. A közművelődés minőségfejlesztésének alkalmazásával jelentős teljesítményt elérő intézmények Minősített Közművelődési Intézmény Címet és Közművelődési Minőség Díjat, a kiemelkedően magas minőségi szolgáltatásokat nyújtó könyvtárak pedig Minősített Könyvtár Címet vehetnek át.

Az elismeréseket Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és L. Simon László kultúráért felelős államtitkár adja át.

Ady/Petőfi címmel mutatja be közös előadását a Nézőművészeti Kft. és a Manna Produkció délután három órakor a Thália Színházban. A produkció rendhagyó irodalomóra keretein belül szeretné megszólítani a diákokat. Az előadást Katona László
és Kovács Krisztián játssza, a rendező Scherer Péter.
A Klebelsberg Kultúrkúriában este hét órakor a Parnasszus csillagai

című előadás ősbemutatóját tartják. „A kétszer negyven percbe belesűrített életek felvillantják a fiatal, élettel teli, a vidám, a szerelmes, a fájdalmas és tépelődő költőket” – olvasható az esemény ismertetőjében. A műsorban Császár Angela és Juhász Róza színészek, valamint a Sebő Együttes működik közre.

A Ferencvárosi Művelődési Központban ünnepi koncert hallható este hat órától. Fellép a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskola, a Ferencvárosi Régizene Együttes és Benkő Péter színész. Hét órakor a Pinceszínházban Székely Csaba Bányavirág című színdarabját láthatja a közönség Csizmadia Tibor rendezésében. Ugyanitt pénteken ünnepi táncestet tartanak Üzenet címmel, a műsorban a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes működik közre. Madách Imre Az ember tragédiája című művét mutatják be január 27-én 15 órakor a kerület általános és középiskolái.

Terézvárosban az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben január 22-én este hétkor Hidak címmel ünnepi koncert lesz hallható, a műsorban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene és Klasszikus Tanszékeinek tanárai és hallgatói működnek közre, a műsorvezető Süveges Gergő lesz.

Forrás: MTI