Képzelt riport… – 40. évforduló a Bajor Gizi Színészmúzeumban

A Vígszínház 1973. március 2-án mutatta be a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalt. Déry Tibor kisregényét Pós Sándor alkalmazta színpadra, zenéjét Presser Gábor, dalszövegeit Adamis Anna szerezte.

A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című előadás bemutatásának 40. évfordulóját ünnepelik január 12-én délután a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

250px-Képzelt_riport_(album)A születésnapi beszélgetésre szombaton 15 órakor várják a közönséget a Bajor Gizi Színészmúzeumban – olvasható az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet honlapján.

Mint írják, 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, Hubay Miklós-Vas István-Ránki György Egy szerelem három éjszakája című művét, 2011 óta ezen a napon a Bajor Gizi Színészmúzeumban a magyar musicalt ünnepelik. Ez alkalomból emlékeznek a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című előadásra, a 40 éve bemutatott musicallegendára.

Az eseményen meghívott vendégeikkel, az egykori ősbemutató közreműködőivel Egri Mártával, Szegedi Erikával, Andai Györgyivel, Radnóti Zsuzsával és Tahi Tóth Lászlóval találkozhatnak az érdeklődők. A beszélgetést színházielőadás-részletek vetítése színesíti. A program múzeumi belépővel látogatható.

A budapesti Vígszínház 1973. március 2-án mutatta be a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalt. Déry Tibor azonos című kisregényét Pós Sándor alkalmazta színpadra, zenéjét Presser Gábor, dalszövegeit Adamis Anna szerezte.

Ez volt a rockzenészként népszerű Presser Gábor első színházi munkája, a darab pedig utat nyitott a popzenének a magyar színházi és irodalmi életbe. A cselekmény egy amerikai rockfesztiválon bontakozik ki, középpontjában pedig egy magyar emigráns házaspár áll.

A darab Marton László rendezte vígszínházi bemutatója után kritikai és kasszasiker lett hazai és – a vendégjátékoknak köszönhetően – európai szinten. A premier óta számos magyarországi és európai színpadon bemutatták. A musical 13 dalának zöme örökzöld sláger lett idehaza.

Az évforduló alkalmából a Vígszínházban tavasszal újra felcsendülnek Presser Gábor és Adamis Anna dalai, de a Riport a Popfesztiválról új színpadi mű, új történet, amely az egykori előadás születésének hátterét mutatja be, színházról és szerelemről szól Török Ferenc rendezésében. A darabot 2013 áprilisában láthatja a közönség.

Forrás: MTI
Fotó forrás: Wikipédia