Dalestek, zenei és irodalmi emlékezések az Óbudai Társaskörben

Idén is folytatódnak a tavaly nagy sikert aratott rendezvények.

Tavaly 127 saját programot kínált a közönségnek az Óbudai Társaskör, ezek mellett csaknem 60 eseményt fogadtak be, összesen majdnem 18 ezer érdeklődő fordult meg náluk, és idén sem terveznek kevesebb előadást – mondta el a ház vezetője, Harsányi Mária egy vasárnapi sajtótájékoztatón.

„Saját bevételünk a jegyekből és a pályázati pénzekből, valamint a termek bérbeadásából elérte a 40 millió forintot, ez a működési költségünk egyharmada, a másik kétharmadot fenntartónk, az óbudai önkormányzat állta” – részletezte az igazgató.

A legsikeresebb műsoraik között említette Papp János színművész és világutazó beszámolóit, a Szent Efrém Férfikarral rendezett koncertjeiket, a legfrissebb Junior Prima-díjasok közé került Anima Musicae Kamarazenekar programjait, a Baranyi Ferenc költő szerkesztésében hallott operatörténeti összeállításokat.

Ezek idén is mind folytatódnak, szerdán például Papp János perui útinaplójára válthatnak jegyet az érdeklődők. Farsangi vidámságot ajánlanak február elsejére: a Szent Efrém Férfikar zenei tréfálkozásának szóvivője két fiatal és innovatív kórustag, Bubnó Márk és Philipp György lesz. A másnapi bálon a Budapest Ragtime Band játszik.

A dalirodalomnak is teret ad a társaskör: pénteken a német Leila Pfister és Polgár Judit (az elhunyt Polgár László énekes zongoraművész lánya) Lent a völgyben című estjén Brahms, Dvorák, Grieg, Kodály és Sibelius alkotásai csendülnek fel.

Február 11-én a kontratenor Birta Gábor és mestere, a brit Nicholas Clapton, majd február 25-én Csordás Klára Csík Laura kíséretével hallható. Az Anima Musicae Kamarazenekar március 9-én rangos vendéget fogad, a Budapesten ritkán hallható Kossuth-díjas zongoraművészt, Rados Ferencet.

Nemcsak a fiatalokból álló Anima Musicae együttes, hanem az idén 50 éves Liszt Ferenc Kamarazenekar is otthonának tekinti az Óbudai Társaskört, próbájukba csütörtökön tekinthetnek be a zenebarátok Óbudán. Január 20-án Kocsis Zoltán vezényli őket a Művészetek Palotájában, a Mozart-est szólistája Kocsis Krisztián, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatójának fia lesz.

Az együttes Mocorgó címmel óvodásoknak a jövő héten indít mozgásfejlesztő zenei sorozatot ugyancsak a társaskörben.

Februárban németországi turnéra indulnak, március 24-én az Amszterdami Concertgebouw-ban Boldoczki Gáborral lépnek pódiumra.

Forrás: MTI