Ókovács: Márciustól már játszunk az Erkelben

Novemberben ismét megnyithatja kapuit az Erkel Színház. A rekonstrukció már megkezdődött, és márciustól indul a próbaüzem.

Az építkezés első ütemének végén, 2013 márciusától 100 napon át már próbaüzem folyik az Erkel Színházban, ez idő alatt az Operaház társulata 80 előadást ad az épületben.

A Magyar Állami Operaház kezelésében lévő Erkel Színház november 7-én nyílik meg hivatalosan, Erkel Ferenc születésének 203. évfordulóján. Az újranyitó színház Erkel Hunyadi László című művével indítja a jövő generáció bevezetését az opera világába.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház megbízott főigazgatója a pénteki Ma reggelben arról beszélt, hogy 1,7 milliárdot (áfával) fordíthatnak a színház felújítására. Ebből pénzből kifestik a színházat, megújítják a mosdókat, és tisztított belső terekkel, felújított színpaddal, új lámpaparkkal várják majd a nézőkét – mondta. Hozzátette: szeretnénk novemberre a homlokzatot is kicsinosítani. Ókovács Szilveszter szerint ahhoz a pénz kevés, hogy az épületet teljesen átformálják, de ez nem is volt cél.

A főigazgató egyébként kiemelte, hogy „márciustól, ha a fene fenét eszik is játszunk az Erkelben”. November 7-től pedig normális üzemmód várható.

aerkel_610_310

(Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház kormánybiztosa áll a nézőtéren 2011. december 8-án. Rendhagyó sajtóbejárást tartottak az Erkel Színház 100. születésnapján, miután az épület utoljára látható a rekonstrukció előtti állapotában. MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Szerdán reggel egyébként a SOTE I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján Ókovács Szilveszter, a dalszínház megbízott főigazgatója a klinikán 2013-ban elsőként világra jött újszülöttnek, Üveges Anna Lénának, illetve édesanyjának átadta a Magyar Állami Operaház Útravaló 2013 című CD-jét, amelyen az Operaház neves művészei az operairodalom gyöngyszemeit szólaltatják meg. A kiadványt a dalszínház minden magyar állampolgárságú újszülöttnek el kívánja juttatni. Ezzel kapcsolatban Ókovács Szilveszter a Ma reggelben közölte: sajnos ehhez nem kell milliókat gyártani, a magyar demográfiai helyzet elég keserű. 90 ezernél alig születik több baba egy évben – mondta.

100 ezer példányt gyártanak a lemezből, így a határon túli, magyar állampolgárságot felvett szülők újszülöttjei is megkaphatják a felvételt. A kiadvány gyerekekhez, szülőkhöz való eljuttatásának célja, hogy a babák a születésükkor egy kis kultúrát is kapjanak – mondta Ókovács.

Forrás: MTI