Max Ernst-, Matisse- és Kokoschka-kiállítás várja idén Bécsben a múzeumlátogatókat

Henri Matisse-, Oskar Kokoschka- és Max Ernst-kiállítással várják a múzeumlátogatókat idén Bécsben.

Mintegy tíz éven át tartó felújítás után márciusban újra megnyílik a Művészettörténeti Múzeum (KHM) kincsestára, a Kunstkammer. Ismét látható lesz a Kunstkammer egyik legértékesebb darabja is: a Saliera néven ismert, 16. századi díszes arany sótartó, Benvenuto Cellini ötvösmester munkája.

Októbertől Lucian Freud portréfestő – Sigmund Freud 2011-ben elhunyt unokája – életművéből látható válogatás a múzeumban.

Az Albertina Max Ernstnek, a szürrealizmus úttörőjének munkásságát mutatja be januártól. Márciusban a múzeum megújulásának tízéves évfordulója ad alkalmat arra, hogy a múzeum híresen gazdag grafikai gyűjteményéből szemelgetve válogatást állítsanak ki németalföldi mesterek – mások mellett Hieronimus Bosch, az idősebb Pieter Bruegel és Rembrandt – rajzaiból. Az év második felében Henri Matisse és a Vadak festményei láthatók az Albertinában.

A Leopold Múzeum férfiaktokat bemutató tárlata után márciustól Felhők: Képek ég és föld között címmel rendez kiállítást mások között William Turner, Claude Monet, René Magritte és Gerhard Richter alkotásaiból. Októbertől Oskar Kokoschka, a 20. század első felének egyik legjelentősebb osztrák festőművésze életét és munkásságát mutatja be a Leopold Múzeum.

Átrendezett és kibővített állandó kiállítással várja a látogatókat az Alkalmazott Művészetek Múzeuma (MAK). A tárlat középpontjában a múlt századforduló nagy hatású szecessziós iparművészeti műhelye, a Wiener Werkstätte munkái állnak. A kiállítás első fázisa tavaly év végén készült el, a második szakaszt májusban mutatják be a nagyközönségnek.

Forrás: MTI