Mirko Kovac író, esszéista, forgatókönyvíró életműdíjat kap Pulában

Mirko Kovac, a volt Jugoszlávia egyik legnagyobb írója kapja az életműdíjat az idei Pulai Nemzetközi Könyvvásáron vasárnap.

Mirko Kovacot, a 20. század szerb-horvát nyelven publikáló egyik legfontosabb írástudóját Magyarországon is ismerik, idén jelent meg Nives Koen rózsái című, válogatott novelláit tartalmazó kötete a Napkút Kiadónál. Nagy életrajzi kötete, a Város a tükörben című, amely a családjáról, a történelemről, a mediterrán térségről szól, 2009-ben látott napvilágot a Magvető Kiadónál csakúgy, mint a Bevezetés a másik életbe című könyve 1989-ben. A Malvina Trifkovic életrajza című kötete 2004-ben jelent meg.

Kilenc jugoszláv film forgatókönyve fűződik a nevéhez, köztük az 1978-ban Magyarországon is bemutatott Árnyak Dubrovnik felett (Okupacija u 26 slika) című film.

Mirko Kovac 1938. december 26-án született Petroviciben, Montenegróban, majd a volt Jugoszlávia fővárosába, Belgrádba költözött. Regényeken és novellákon kívül számtalan esszét is publikált. Az író 1991-től festőművész feleségének szülővárosában, Rovinjban él, nem tért vissza Belgrádba, mert nem értett egyet Milosevic politikájával. A lépéséért mind a szerbek, mind a horvátok erősen támadták. Horvátországban a Fraktura Kiadó gondozza életművét – írta a Vecernji List című zágrábi napilap.

A Pulai Nemzetközi Könyvvásárt, amelyet november 30. és december 9. között tartanak, 18 éve rendezik meg és idén a mediterrán térség volt a fő téma, a díszvendég pedig Törökország. A vásáron Horvátország és a környező országok mintegy 300 kiadója vett részt. Kétszáz szerzőt köszöntöttek, 80 eseményt, írótalálkozókat tartottak és mintegy 60 ezer látogatót regisztráltak Délkelet-Európa legnagyobb írófesztiválján, az Isztriai-félsziget központjában – olvasható a könyvvásár honlapján.

Olyan nagy nevű írók voltak vendégek Pulában a korábbi években, mint Orhan Pamuk, Umberto Eco, Claudio Magris, Irwin Welsh, Jiri Menzel vagy Esterházy Péter, utóbbi nyolc évvel ezelőtt horvátul megjelent regényét, a Harmonia caelestist is itt mutatták be, és Xenia Detoni ezért a munkáért megkapta a fordítói nagydíjat Pulában.

Forrás: MTI