Kijárat az ajándékbolton át – Banksy és a street art a Műcsarnokban

Tizenhét erre az alkalomra meghívott street art művész és csoport által készített különleges környezetben mutatja be Banksy, az urban art legnevesebb alkotójaként számon tartott művész Exit Through The Gift Shop (Kijárat az ajándékbolton át) című filmjét szombaton a Műcsarnok. A rendhagyó „kiállításhoz” számos kísérőprogram is kapcsolódik.

Banksy első „dokumentumfilmjét”, „a világ első street art katasztrófafilmjeként” számon tartott Exit Through The Gift Shopot a 2010-es Sundance Filmfesztiválon mutatták be, majd számos elnyert díj mellett 2011-ben Oscarra és BAFTA-díjra is jelölték – mondta el az MTI-nek az eseménysorozat kurátora.

Készman József hozzátette: a film az alagsori előadóban pörög majd egész nap, közben a látogatók Banksyt és a street art műfaját bemutató dokumentumfilmekkel és képanyaggal találkozhatnak a Mélycsarnok kiállítótermeiben, ahová most a közönség elől mindeddig elzárt tereken keresztül lehet eljutni.

Az eseménysorozat környezetének kialakításában a Banksy csoport, DirtyDan, Dorkja, DuplexG, a flow deco, Diktátor, Halr, infopapa, a LEGYEN MINDEN SOKSZOR, Liberthi, Miss KK, Olaj, Oliver Arthur, Riez József, a secco & freshko, void és Vokha működtek közre. A 2013. január 20-ig tartó eseményhez számos kísérőprogram kapcsolódik majd: előadások, vetítések, zenei rendezvények, amelyekbe a szervezők bevonták a magyarországi street art alkotókat is.

Készman József elmondása szerint a kísérőrendezvényeken az intézményen kívüli művészeti beavatkozásokat, struktúrákat is bevonják. Az Intruders – Behatolás a múzeumi térbe elnevezésű topikban például azokat a művészi stratégiákat vonultatják fel, amelyek a múzeum terét másként kívánják felhasználni, de a tervek szerint lesz egy olyan szekció is, amely nem a múzeum terébe, hanem a műalkotásba avatkozik be: átalakítja, hozzátesz valamit, ahogy Banksy is tette a bristoli kiállításán.

Az eseménysorozatra a Gabo Kiadó gondozásában A fal adja a másikat címmel magyarul is megjelenik Banksy Wall and Piece című albuma, amely szombattól megvásárolható a Műcsarnok Art Boxban is. A szombati nyitóest programját és a kísérőrendezvények listáját az érdeklődők a http://mucsarnok.hu honlapon találhatják meg.

Forrás: MTI