A Hősök, királyok, szentek záró hónapja – különleges programokkal


A Magyar Nemzeti Galéria év elején megnyílt időszaki kiállítása az ország történelmének néhány sorsfordító eseményét és kiemelkedő személyiségét mutatja be a történelmi festészet, valamint könyvtári és levéltári dokumentumok segítségével. Megtekinthető Munkácsy Mihály Honfoglalás című alkotása, amely az Országházból a kiállításra érkezett a Nemzeti Galériába.

A tárlat a Himnusz és a Szózat sorain keresztül vonultatja föl a magyar művészet legkiválóbb alkotásait – e két mű eredeti példányát is megtekinthetik az érdeklődők.

A tárlat záró hónapjában több programmal is várjuk a látogatókat. December 19-ig minden szerdán esti tárlatvezetést hallhatnak az érdeklődők, illetve a Habsburg nádori kriptába is eljuthatnak.

Szerdánként a kettesben érkező látogatóink páros kedvezményben részesülnek!

(Benczúr Gyula: Mátyás fogadja a Pápa követeit, 1915. Fotó: Mester Tibor)

2012. december 7-én este 10 óráig látható a kiállítás, tárlatvezetéssel, kurátori és restaurátori előadással és filmvetítéssel egybekötve. Az este középpontjában Benczúr Gyula művészete áll majd, akiről Bellák Gábor kurátor tart előadást Amorettek, puttók, angyalkák. Privátszféra és festészet kapcsolata címmel.

Munkácsy Mihály: Honfoglalás című festményének útjáról, az Országházból a Budavári Palotába, Juhász István főrestaurátor készített filmet. A filmet Juhász István és Gipper László restaurátorok mutatják be.

A december 7-ei péntek estén ünnepi hangokkal, ízekkel és képekkel kívánunk igazi adventi feltöltődést mindenkinek.

Hősök, királyok, szentek. A magyar történelem képei és emlékei
2012. január 3 – 2012. december 30.

Forrás: Magyar Nemzeti Galéria