A "Forint"/Médeia – táncjáték – Bemutató 2012. december 2.

A „FORINT” / MÉDEIA
táncjáték
Bemutató: 2012. december 2. 19 óra, Miskolci Nemzeti Színház, Csarnok

Táncosok:
DÖRNYEI Éva, GULYÁS Anna, HANDA Dalma, KOCSIS Andrea
LÁSZLÓ Lívia, SZALAY Olimpia, FŰZI Attila, GÁL Lóránt, LUKÁCS Ádám
MURESAN Aurel, PAPP Bálint, STREICHER Péter

Dramaturg: RÁCZ Attila
Zene: MELIS László, Funkasztikus, FANDL Ferenc
Díszlet- és jelmeztervező: ZEKE Edit Jászai-díjas
Videó: KOZMA Attila, KRISTON Szabolcs

Koreográfus-rendező: KOZMA Attila

A „FORINT”
Az előadás Miskolc belvárosának szívében, az egykori történelmi korzón játszódik, ahol a múlt század évtizedeiben híres emberek és nagy eszmék futottak össze és adtak randevút egymásnak. Manapság az itt magában beszélő hajléktalan ugyanúgy hozzátartozik a város képéhez, mint ahogy hozzátartozik az eladósodás, a munkanélküliség, a bűn é s az előítéletek, a reklámok vagy a földre hullott aprópénz. Ebben a dokumentarista táncszínházban egy rejtőzködő sorsot próbálunk szóra bírni, és rajta keresztül megmutatni a város főutcájának hétköznapi drámáit.

MÉDEIA
A közismert antik mítoszban Médeia megöli gyermekeit, hogy férjén bosszút álljon. A határozott és erős asszonyt a féltékenységből születő gyűlölet és harag teszi gyermekei gyilkosává. Megalázottságában átlép minden törvényt, és cselekedetével saját lelkivilágát, érzéseit semmisíti meg. Létezhet-e bármilyen magyarázat egy ilyen szörnyű tettre, vagy csak az elsöprő erejű, szélsőséges érzelmi megnyilvánulásoknak néma szemlélése marad az utókornak?

Az elmúlt években a mitikus előképhez hasonló drámák zajlottak le Magyarországon.
A Miskolci Nemzeti Színház táncműhelyének új bemutatója önfeláldozásról, feltétlen szeretetről, a hit elvesztéséről, cserbenhagyásról és a pusztításról szól.

www.mnsz.eu