Több tucat adventi program lesz a fővárosban

Több tucat fővárosi helyszínen tartanak karácsonyi vásárokat és kapcsolódó kulturális programokat, s egyre több kerület nyit korcsolyapályát a téli ünnepek előtt.

A II. kerület a Mechwart ligetben, Óbuda a Fő téren, Újpest pedig a Szent István téren tart karácsonyvárást, ahol számos zenés családi- és gyerekprogrammal, tematikus előadásokkal várják a látogatókat az adventi időszakban.

Józsefvárosba december 5-én a finn Mikulás, Joulupukki látogat el, a Mátyás téren, a Horváth Mihály téren és a Nemzeti Múzeum lépcsőjénél személyesen találkozhatnak vele a gyermekek, a kerületi gyertyagyújtás és a díszvilágítás felkapcsolása a Mikszáth téren lesz december 2-án, ünnepi műsor és vásár várja itt az érdeklődőket.

Ferencvárosban a Bakáts téren és a József Attila-lakótelepen, Újbudán pedig több helyszínen tartanak ünnepi koncertekkel egybekötött vásárt. Az Őrmezei Közösség Házban egyebek mellett karácsonyi művészpiac lesz, s a XI. kerület karácsonyfadísz-készítő és versíró versenyt is szervez a gyerekeknek, az alkotásokat a kerületi időseknek osztják majd ki.

A XV. kerületben 14 helyszínen lesznek adventi programok, amelyekbe a kerületben működő egyházak is bekapcsolódnak. A rákospalotai Wesselényi vásárcsarnokban kézműves- és fenyővásár lesz december 15-én, az egész napos kulturális kínálatban pedig a KoMa színház és a kerületi fiatalok betlehemes játéka is szerepel. A pestújhelyi közösségi ház három péntek este Diafilmes téli estéket tart, s több helyszínen is lesz ajándék- és mézeskalács készítés.

A XVI. kerületben az Erzsébetligeti Színházban és a sashalmi piacon, Rákosmentén a Fő téren lesz karácsonyi vásár, s utóbbi helyszínen hétről hétre gyerekműsorokkal, valamint az egyházak, oktatási intézmények együtteseinek műsorával várják a látogatókat.

Kispesten Adventi fények, illatok elnevezéssel lesz karácsonyi készülődés december 1-jén, ahol bárki elkészítheti otthona ünnepi díszeit, koszorúit, s a kerület központjában játékokkal, mesemondóval, bábelőadással várják a gyerekeket. Pesterzsébeten a sétálóutca, vagyis a Kosuti köré szerveződnek a programok, a Mikulás-ünnepségen „jóságkaláccsal és a vidámság kakaóval” várják a kicsiket.

A belvárosi önkormányzat december 2-án a Szent István téren nyitja meg az adventi vásárt, s ugyanitt a hónap közepén ajándékosztást szervez a kerületi rászoruló gyerekeknek. Az V. kerületieknek lesz kedvezményes fenyőfavásár, s december harmadik hetétől folyamatosan karácsonyi élelmiszercsomagokat osztanak a gondozásban élő, illetve 90 év feletti lakosoknak, valamint a helyi civil és egyházi szervezeteken keresztül a kerületi lakosoknak.

A XII. kerület karácsonyi adománygyűjtő akciót indított Az angyalok a földön járnak címmel, s negyedszer rendezik meg a betlehemépítő programot is, amelyben több tucat közösség helyezi el alkotásait a hegyvidéki közterületeken. A polgármesteri hivatal mellett adventi vásár is lesz.

A XIII. kerület is több rendezvényt tart karácsonyhoz kötődően, és az önkormányzat természetbeni és pénzbeli támogatást nyújt az ellátottaknak, gondozottaknak és családtagjaiknak.

Az I. kerület idén is megrendezi a városházán a hagyományos adventi koncertsorozatot: december 2-án a Bartók Táncegyüttes, egy héttel később a Bojtorján együttes ad koncertet, december 16-án pedig Kodály Zoltánra emlékeznek születésének 130. évfordulója alkalmából. Az utolsó adventi koncerten, december 23-án az Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar tagjai lépnek fel Bach-művekkel. A koncertek mindegyikére ingyenes a belépés. Újpesten vasárnap délutánonként lesznek komolyzenei hangversenyek a városháza dísztermében, Kőbányán pedig a Mindenki Templomában rendeznek jótékonysági hangversenysorozatot,az ingyenes rendezvényeken Mozart, Bach és Händel művei csendülnek fel. Ugyancsak a X. kerületben, a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Központban december első hétvégéjén csokoládéfesztivált rendeznek, ahol 14 ország mutatja be karácsonyi szokásait, ízeit.

A XVIII. kerület sportos adventet tart: Pestszentlőrincen, a régi piac területén a 400 négyzetméteres jégpálya köré csoportosul a vásár, ahol koncertek és jégtáncbemutató is lesz. Januártól a Bókay-kertben lehet majd korcsolyázni, jégkorongozni. A jégpályák más kerületekben is népszerűek ebben az időszakban: a XIII. kerület december végéig a Számítástechnikai Általános Iskola sportudvarán biztosít ingyenes korcsolyázási lehetőséget, és lesz korcsolyapálya a XVII. és a XIX. kerületben is. Csepelen a Szent Imre téri buszvégállomásnál nyitnak jégpályát, december 1-jén itt audiovizuális elemekkel tarkított „jégdisco” lesz a 18 éven aluliaknak.

MTI-fotó: Soós Lajos
Forrás: MTI