Pénteken kezdődik a Diótörő Fesztivál

A katasztrófavédelem és a tűzoltóság érkezésével veszi kezdetét az Operaház első Diótörő Fesztiválja. A november 30-ára virradó éjjelen kosaras daruskocsi segítségével állítják fel Magyarország legpompásabb karácsonyfáinak egyikét az Andrássy úti dalszínház előtt. A 30 méteres fenyőt az Operaház munkatársai hajnalig csinosítják a fesztiválnyitóra és a 31 napig tartó, második alkalommal megrendezett monstre szabadtéri ünnepvárásra. Szintén a megnyitó előestéjén tartják az Operaház új, karácsonyi díszkivilágításának főpróbáját.

November 30-án, pénteken délután 17 órakor ünnepélyes keretek közt nyílik meg a Diótörő Fesztivál, a Magyar Állami Operaház szabadtéri karácsonyváró programja, amely egybefonódik az Ökumenikus Segélyszervezet szeretet.éhség. adventi adománygyűjtő kampányával.

Karácsonyi vendégek

Az Operaház karácsonyfája mellett kihelyezett házikókban a jótékonysági akció keretében árusított forralt bor és forró tea mellett a baletthez kötődő nemzetek: Franciaország és Oroszország kínálja portékáit a fesztivál teljes ideje alatt. Az Operaház standján az első adománygyűjtés sikerének köszönhetően ismét a dalszínház igazgatói, valamint operaénekesek és balettművészek segédkeznek a forró italok árusításában, jelenlétükkel ösztönözve a klasszikus műfaj iránt érdeklődők és az Operaház vendégeinek adakozó kedvét. A bevétel adományt képez, amely az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül rászoruló gyermekek és családok javára gyűlik.

A szervezet jelmondata: „Ételt az éhezőknek, otthont az otthontalanoknak, esélyt az esélyteleneknek!” – e missziót segíti most a Magyar Állami Operaház. Az 1995-ben indított országos adventi pénzadománygyűjtés emblémája, az eltört mézeskalácsszív mára évente több tízezer ember számára jelent egyet karácsony egyik legfontosabb üzenetével: a cselekvő szeretettel, a szegények, a hiányt szenvedők támogatásával.

Az Operaház előtt az esti előadások előtti órában neves művészektől vásárolhatnak az arra járók. A forralt bor- és teakimérésben többek közt Oláh Zoltán, a Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja és Aliya Tanykpayeva, az Operaház nemzetközi hírű prímabalerinája, valamint Váradi Zita és Bretz Gábor, a Magyar Állami Operaház kamaraénekesei várják az adományozókat. A művész-résztvevők teljes névsora és árusítási napjaik az Operaház weboldalán olvashatók hamarosan.

A programot november 30-án 17 órakor Ókovács Szilveszter, az Operaház mb. főigazgatója, Solymosi Tamás mb. balettigazgató és Héja Domonkos mb. főzeneigazgató, valamint Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója nyitja.

Fotó: Csillag Pál

Különleges díszlet a városban

A Diótörő Fesztiválra különleges hirdetőoszlopok hívják fel a figyelmet a Károly körúton és az Operaház előtt. Az immár több mint hatvanéves Diótörő mesealakjait a szcenikai műhely szobrász- és festőművészei alkották meg. Az eredeti babák és a táncos figurák most új életre kelve, belső világítású, átlátszó oszlopokban csodálhatók meg.

Karácsonyi muzsika – jótékonyság és kóruskavalkád

Az Operaház Diótörő Fesztiváljához a dalszínház kórusa és gyermekkara mellé további tizenhét énekkar sorakozott fel, hogy december 23-áig minden este muzsikával tegyék meghittebbé az ünnepvárást. A dalszínház előtt, a jobb oldali szfinx szobor mellett énekszóval szórakoztatják a Diótörő Fesztivál vendégeit. A programban számos általános iskolai kórus mellett a Szent István Zeneművészeti Szakközépiskola és a Bartók Béla Zeneművészeti Gimnázium kórusa is részt vesz.

December 12-én hangverseny a hátrányos helyzetű gyermekekért

Az Operaház idén is nagy hangsúlyt fektet a jótékonysági kezdeményezésekre. A december 12-ei Kiskarácsony koncertre mintegy 1600 mozgáskorlátozott, és szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek kapott meghívást. A Pető Intézet, a Mexikói úti Mozgásjavító, a Vakok Intézete, a siketek iskolája, gyermekotthonok, a Dankó utcai hajléktalan óvoda és iskola, két VIII. kerületi iskola, valamint egy fejlesztő iskola lakói és diákjai mellett, az integráció jegyében, olyan iskolák tanulói is meghívást kaptak, akik gyakori vendégei az Operaháznak.

Az óvodásokat és kisiskolásokat 11 és 13 órakor karácsonyi varázslattal várja a dalszínház. A gyerekek részleteket láthatnak A varázsfuvola és a Jancsi és Juliska című operából, A diótörő balettből, élvezhetik Vivaldi és Leopold Mozart telet idéző muzsikáját, találkozhatnak, és együtt énekelhetnek a ház gyermekművészeivel, útravalóul azonban nemcsak a zenés élményeket, hanem ajándékot is vihetnek magukkal.

December 17., 18. Operakarácsony Wayne Marshallal

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara – az Operaház zenekara, énekkara és gyermekkara rendhagyó karácsonyi hangversenyt ad a világhírű angol karmester közreműködésével. Wayne Marshall számos nagyhírű szimfonikus zenekar vendégkarmestere, virtuóz orgonista, zongorista. A huszadik századi szerzők avatott interpretátoraként ismert Európa- és Amerika-szerte. Repertoárján előszeretettel szerepelteti Gershwin, Bernstein, Ellington szerzeményeit, egyéb amerikai szerzők darabjai mellett. Ebből a gyűjtésből kap most könnyed, hangulatos karácsonyi ajándékot a Magyar Állami Operaház közönsége.

Diótörő Fesztivál – színpadon az örök közönségkedvenc

Az Operaház téli műsorkínálatának immár több mint hatvan éve legkedveltebb előadása A diótörő. A mesés karácsonyi balettet Csajkovszkij zenéjére Vaszilij Vajnonen koreografálta. Darabját 1934-ben Galina Ulanovával a főszerepben, a leningrádi Kirov Színház balett-társulata mutatta be – e változat jutott el a Magyar Állami Operaházba. 1950-ben Csinády Dóra, Fülöp Viktor és Harangozó Gyula táncolták a főszerepeket. A koreográfia azóta hatalmas sikerrel szerepel az Operaház repertoárján, ehhez azonban jelentősen hozzájárultak Oláh Gusztáv költői szépségű jelmez- és díszlettervei.

Az idei sorozatban két világszár is bemutatkozik a több évtizede változatlan érdeklődéssel körülvett darabban. Aliya Tanykpayeva, nemzetközi színpadok ünnepelt prímabalerinája szeptembertől a Magyar Nemzeti Balett társulatának tagja, novemberben óriási sikerrel debütált az Anyegin Tatjanájaként. December 8-án Mária hercegnőként mutatkozik be a budapesti közönségnek. A Diótörő herceg szerepében a Bécsi Állami Balett első szólótáncosa, Denys Cherevychko lép színpadra december 24-én. Az idei évadban november 30-ától összesen huszonegy alkalommal játssza A diótörőt a Magyar Nemzeti Balett. A vezető szólótáncosok mellett a gyermekszerepekben a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei lépnek színre.

 
 
 
 
 
 

Forrás: www.opera.hu
, , , ,