Megnyílt a pozsonyi karácsonyi vásár

Hivatalosan is megnyílt pénteken késő délután a pozsonyi karácsonyi vásár, amely a város legtöbb látogatót vonzó kulturális rendezvénye a téli szezonban.

A vásárt – amelyre a határok közelségének köszönhetően mind többen látogatnak el Magyarországról és Ausztriából is – hagyományosan a főváros karácsonyfáján elhelyezett díszvilágítás felkapcsolásával nyitották meg.

Az idén komoly megszorításokat bevezető pozsonyi önkormányzat a spórolás jegyében takarékos izzókra cserélte a karácsonyfa égőit, amelyek felkapcsolásakor a villanyáramot néhány szobabiciklire szerelt áramfejlesztő segítségével termelték az ország legismertebb sportolói. A város takarékossági intézkedései egyébként az adventi időszak egészére „láthatóan” kihatnak Pozsonyban, mivel az idén – a tavalyi kiadáscsökkentés után – ismét kevesebbet költött az önkormányzat a város egészének ünnepi kivilágítására is.

A takarékossági intézkedések – legalábbis az első nap tapasztalatai alapján – nem voltak hatással sem a látogatók kedvére, sem számára, hiszen a főváros karácsonyi vásárának helyszíne, az Óváros tér már a délutáni órákban megtelt látogatókkal. Őket az idei évadban ismét színes kulturális műsor várja: a harminc napon át tartó vásár idején összesen csaknem 1200 fellépő előadását tekinthetik meg a látogatók a városháza előtt felállított színpadon.

A vásárra látogatók az idei évben csaknem száz stand kínálatából válogathatnak, ezek jelentős többségében népművészeti termékeket, karácsonyi ajándékokat és díszeket árulnak. A standok bérlése iránt egyébként az idén a tavalyinál jóval kevesebben, mintegy fele annyian érdeklődtek, ez alighanem az internetes árverésen megállapított, meglehetősen magas bérleti díjaknak tudható be. A legjobb helyeken lévő standok napi bérleti díja ugyanis meghaladja a 800 eurót is.

Fotó: MTI/TASR/Stefan Puskás
Forrás: MTI