Ramón Vargas áriaestje – az E.ON támogatásával

Időpont: 2012. november 28. 19:30 – 22:30
Helyszín: Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Mozart: Don Giovanni – nyitány
Mozart: Don Giovanni – Dalla sua pace (Don Ottavio áriája – I. felvonás)
Mozart: Don Giovanni – Il mio tesoro (Don Ottavio áriája – II. felvonás)
Boito: Mefistofele – Dai campi, dai prati (Faust áriája – I. felvonás)
Massenet: Thaïs – Meditáció (II. felvonás)
Boito: Mefistofele – Giunto sul passo estremo (Faust áriája – Epilógus)
Massenet: Werther – Pourquoi me réveiller (Werther áriája – III. felvonás)

Ponchielli: Gioconda – Cielo e mar (Enzo áriája – II. felvonás)
Puccini: Manon Lescaut – Intermezzo (III. felvonás)
Cilea: Az arles-i lány – É la solita storia del pastore (Federico áriája – II. felvonás)
Verdi: A végzet hatalma – nyitány
Verdi: Simon Boccanegra – O Inferno! (Gabriele áriája – II. felvonás)
Donizetti: Szerelmi bájital – Una furtiva lagrima (Nemorino áriája – II. felvonás)
Mexikói meglepetésszámok

Közreműködik: MR Szimfonikusok, Mariachi Los Caballeros együttes (Petar Haluza, Adrian Humaan, Luka Magdalenić, Ivan Zovko, Ivan Androić, Hrvoje Cicvarić, Tomislav Vitković, Kreąimir Fabijanić, Milko Jovetić, Franjo Vinković)
Vezényel: Srboljub Dinić
Rendező: Káel Csaba

„Miért éneklek? Nem tudom. Az éneklés olyasvalami, amire szükségem van. Azt mondják, a művészek azért foglalkoznak művészettel, hogy úrrá legyenek az idegességükön. Én egész életemben mindig énekeltem, önkéntelenül is. A jó hang ajándék. Kötelességem tökéletesíteni, hogy átadjam, hogy megosszam másokkal. A művészet felemel; ahogy mi mondjuk: énekelni annyi, mint kétszer imádkozni.” Ramón Vargas szavaiból sugárzik a latin temperamentum, a szakmai alázat, valamint az a szemlélet, hogy az éneklés elemi ösztön. A magyar közönség előtt is jól ismert művész az olasz bel canto szerepek egyik kimagasló megformálója, ugyanakkor szülőhazája, Mexikó zenei nagykövete, aki pályáját e két repertoár művelésének szenteli – ebből ad ízelítőt a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben is.

(A képen: Ramón Vargas)

A zenekart az olasz operák keresett dirigense, a szerb Srboljub Dinić vezényli, a meglepetésszámokban pedig a mexikói tradicionális zenére, a mariachira szakosodott horvát együttes lép színre, amely régóta dolgozik együtt Ramón Vargasszal. „Nemcsak hogy mexikóinak érzem magam, büszke is vagyok rá – mondta egy interjúban a világhírű tenor. – Mexikói voltom önbizalmat ad, el sem tudom magam képzelni más nemzetiségűként. Svájcban letelepedett világpolgárként nem tudok és nem is szeretnék ezen változtatni. Mexikóhoz kötnek gyerekkori élmények, az első évek a Guadalupe-bazilikában, a Mexikóváros szívében található La Villa negyedben töltött idők. Úgy érzem, gyökereimnek köszönhetően vagyok magabiztos és hiteles.”
Ramón Vargas

A koncertet 18.30 órai kezdettel Előhang címmel beszélgetés előzi meg, amelyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők.

Rendező: Művészetek Palotája

Forrás: Művészetek Palotája