Sorsáért aggódik a Közép-Európa Táncszínház

A társulat szerint a folyamatosan csökkenő állami támogatások és a pályázati források késlekedése miatt a megszűnés fenyegeti őket.

A társulat közleményében felidézi, az elmúlt 23 évben 21 ország 38 városában léptek fel, 81 ősbemutató, 42 alkotó és több mint 1000 hazai előadás öregbíti az itt megfordult 97 táncos és a Közép-Európa Táncszínház hírnevét.

A 2012-ben újra megnyitott Bethlen Téri Színházzal közösen rengeteg tervük van még, de ahhoz, hogy ezt a kritikus időszakot átvészeljék, a közönség támogatására is szükségük van. Ehhez közösen támogatói kártyát adnak ki 5000 forinttól, amellyel különböző kedvezményeket vehet igénybe a néző, aki azzal is támogathatja életben maradásukat, ha jegyet vesz a színház előadásaira – írják.

Az idei évadtól profilváltással igyekeznek a Bethlen tér 3. szám alatti helyet kulturális helyszínként továbbvinni. A hely 16 éve a Közép-Európa Táncszínház otthona, mostantól azonban nem csak a kortárs tánc szerelmeseinek kínál programokat. Szögi Csaba alapító-igazgató az MTI-nek szombaton elmondta: remélik, hogy életben maradhatnak, mivel az a pénz, amely a zárolás nyomán megmaradt, csupán a Bethlen Téri Színház fenntartására elegendő. „Ha a hely megszűnik, akkor pedig nincs hol működjön a Közép-Európa Táncszínház” – mutatott rá.

Emlékeztetett arra, hogy 2009-ben még 40 millió forint volt a Közép-Európa Táncszínház pályázati támogatása, emellett a minisztérium a Bethlen Téri Színházat is fenntartotta 2011. december 31-ig. Idén a zárolás után már csak 17,16 millió forint támogatással számolhat a társulat. Mint elmondta, pályázási lehetőségeik megszűntek, miközben folyamatosan dolgoztak, bevételüket, nézőszámukat növelték, külföldi lehetőségeiket bővítették. Azonban a lehetőségek ilyen drasztikus, hirtelen eltűnését lehetetlen pótolni – mutatott rá.

Szögi Csaba tájékoztatása szerint a jelenleg rendelkezésükre álló összegből a Bethlen Téri Színház a Közép-Európa Táncszínházzal együtt február végéig működhet. „Van három hónapunk, hogy kitaláljunk valamit. Reménykedünk benne, hogy hazai társadalmi szerepvállalással meg lehet menteni Magyarország elsőként alakult táncszínházát” – fogalmazott az alapító-igazgató.

Forrás: MTI