Emléktáblát avattak Ádám Ottó tiszteletére Budapesten

Emléktáblát avattak Ádám Ottó tiszteletére csütörtökön az V. kerületi Galamb utca 4. szám alatt, ahol a Madách Színház Kossuth- és Jászai-díjas egykori igazgató-főrendezője 50 éven át élt.

A Madách Színházat 17 éven át vezető igazgató-rendező emléktábláját – a teátrum kezdeményezésére – a Fővárosi Önkormányzat helyezte el a ház falán.

Szirtes Tamás, a Madách Színház jelenlegi igazgatója az avató ünnepségen kiemelte: ez a tábla azokat, akik ismerték Ádám Ottót, mesterükre emlékezteti, aki tanítványaira életre szóló hatással volt, a rendezőre, kinek munkái sokuk számára a világ felfedezésében és megértésében nyitott új utakat. Az igazgatóra és a színházteremtőre, kinek munkássága a Madách Színház egyik legfényesebb korszakát jelenti. Továbbá a csodálatos emberre, akinek figyelme, barátsága és szeretete messze túlmutatott bármilyen szakmai kapcsolaton.

Az idegenek, erre járók számára a tábla a Madách Színház nagy korszakát idézi, amelyben a világirodalom kiemelkedő művei szólaltak meg pompás előadásokban – tette hozzá Szirtes Tamás, hangsúlyozva: „ennek a táblának az a dolga, ami mindnyájunknak, megőrizni Ádám Ottó, egy sugárzó szellemű, nagyszerű ember emlékét.”

Ádám Ottó a magyar színházművészet meghatározó alakja, a Madách Színház egyik legnagyobb egyénisége, legendás igazgatója és főrendezője. Személyisége hatással volt az egész magyar színházi életre. „Egyéniségének súlya, intellektusának mélysége, finom összetevői, emberi kisugárzása, integráló ereje és mindenekelőtt komplex színházrendezői lénye megkerülhetetlenné tette alakját a színházművészetben” – olvashatóak Szirtes Tamás igazgató szavai a Madách Színház honlapján.

A rendező-igazgató 1989-ben visszavonult az aktív színházi munkától, utolsó rendezése Csehov Cseresnyéskertje volt 1987-ben. 2010-ben hunyt el, életének 82. évében.

Forrás: MTI