Till Attila filmje a Leeds-i filmfesztiválon

Till Attila Csicska című rendezése a november 1-jén kezdődő Leeds-i filmfesztivál Louis Le Prince díjáért kel versenyre.

A 2011-es cannes-i világpremier óta világszerte csaknem 40 rangos nemzetközi filmfesztivál mutatta be Till Attila alkotását. A Thuróczy Szabolcs, Szitás Balázs és Balsai Móni főszereplésével készült film Sanghajtól Krakkón át Stockholmig nyert díjakat nemzetközi seregszemléken. Legutóbb a lengyelországi Torun nemzetközi filmfesztiválján „extrém erejű ábrázolásáért” elnyerte a legjobb rövidfilm Arany Angyal díját – közölte a Magyar Filmunió kedden az MTI-vel.

„Balogh István nem túl tehetős tanyasi gazdálkodó, falkavezérként uralkodik feleségén, gyermekein és csicskáján. A világtól elzárva, egy alföldi tanyán próbálja őrizni a merev tradíciók által kialakított családképét. A szélsőséges emberi viszonyok tragédiába sodorják a szereplőket” – olvasható a 20 perces magyar film szinopszisában.

A Csicska márciusban Tamperében megkapta az Európai Filmakadémia (EFA) elismerését, mely automatikus jelölést biztosít az EFA 2012-es rövidfilmes díjára. Rotterdamtól Szarajevóig 15 európai filmfesztivál díjnyerteséből választja ki az EFA 2700 tagja az év legjobb rövidfilmjét. Az Európa Filmdíjak 25. jubileumi átadása december 1-jén lesz Máltán.

A Csicska az M&M Film és Laokoon Film koprodukciójában készült a TV2 közreműködésével. A film producerei Mécs Mónika, Rajna Gábor, Sipos Gábor, koproducere Stalter Judit, Tóth Csaba és Poós András.

Forrás: MTI