Szobrot állítanának Cseh Tamásnak a Gellért téren

Szobrot állítana Újbuda önkormányzata a 2009-ben elhunyt Cseh Tamás énekes-dalszerzőnek a fővárosi Gellért-téren.

A beterjesztésről szerdán fog szavazni a Fővárosi Közgyűlés. Az egészalakos szobrot Majoros István szobrászművész készíti, aki a megbízást meghívásos képzőművészeti pályázat keretében nyerte el.

A kétosztatú kompozíció mind a neves énekest, mind a Bakonybélen indiántábort működtető, Füst a szemében nevet viselő „indián törzsfőnököt” megjeleníti az ágyékkötőt viselő, életnagyságú fiatal férfi bronzalakjában, illetve a figura mögötti üvegfalra vetülő pódiumon éneklő gitáros „árnyképe” által – olvasható az előterjesztésben.

A szobrot a Gellért téren állítaná fel a XI. kerületi önkormányzat, a tér Budafoki úthoz közelebb eső, parkosított részén, a leendő 4-es metró kijáratával szemben. Az előterjesztés kitér arra, hogy a mű felállításával és karbantartásával kapcsolatos költségek a XI. kerületi önkormányzatot terhelik.
A határozati javaslat szerint a szobron olvasható lenne a művész neve, születésének és halálozásának évszáma, valamint a Nincsen más című dal négy sora.

Nem ez lesz az első, Cseh Tamás előtt tisztelgő köztéri alkotás; 2011-ben a Heves megyei Gyöngyössolymoson avattak fel egy, a művészt ábrázoló domborművet.

Fotó forrás: Wikipédia
Forrás: MTI