Állami kitüntetést vesz át a miniszterelnöktől Lady Valerie Solti

Lady Valerie Solti néhai férje, Solti György világhírű karmester szellemi hagyatékának ápolásáért, a magyar kultúra és a magyar tehetségek támogatásáért kapja az elismerést.

Szombaton veszi át a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést Lady Valerie Solti Orbán Viktor miniszterelnöktől a Parlamentben.

Az állami kitüntetést 18 órakor az Országház Munkácsy-termében nyújtja át Lady Valerie Soltinak a kormányfő.

Lady Valerie Solti csütörtökön érkezett Budapestre a Solti György születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségekre. Csütörtök este a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vendége volt, bejárta a Ligeti Györgyről elnevezett Wesselényi utcai újjávarázsolt épületet és hangversenyt hallgatott meg a Régi Zeneakadémián, a Liszt Múzeumban. Péntek este a Magyar Állami Operaházban a Figaro házassága című opera előtt emlékezik férjére.

Lady Valerie Solti a Solti György emlékére létrehozott nemzetközi alapítványt vezeti, amely fiatal zenei tehetségeket támogat. Lady Valerie Solti kezdeményezésére Nagy-Britanniában megalakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem megsegítésére hivatott Liszt Academy Network nevű alapítvány, amely világszerte adományokat gyűjt az épület karbantartására, diákcsereprogramokra, mesterkurzusok szervezésére.

Az özvegy emellett a Világzenekar a békéért elnevezésű nemzetközi zenekar egyik fő patrónusa is.

MTI-fotó: Koszticsák Szilárd
Forrás: MTI