Rendhagyó '56-os fotókiállítás

Formabontó, történelemórával egybekötött tárlat nyílik az MTVA és a Terror Háza Múzeum együttműködésének köszönhetően a Rádió- és Televíziótörténeti Múzeumban október 16-án, 1956 – Szabadnak lenni jó! címmel.

A kiállítás képanyaga szakít az eddigi hagyományokkal, és az 56-os események sodrából a szabadság után vágyódó forradalmárok és hétköznapi emberek kezdeti bizakodását, lelkesedését és ujjongását mutatja be – olvasható a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közleményében, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.

Az MTVA immáron második alkalommal tiszteleg 1956 emléke előtt a 2011-ben Budapesten, a Pollack Mihály téren megnyitott Rádió- és Televíziótörténeti Múzeumban. Az idei kiállítás képanyagát az MTVA fotóarchívumából származó – csaknem 1000 képből kiválasztott – 56 darab fotó alkotja. A gondos és körültekintő válogatást a közmédia szakmai partnere, a Terror Háza Múzeum végezte. A képekben megidézett eseménysorozat ezúttal a nemzet szabadságvágyára, a megtorlás előtti időszak reménnyel és örömmel teli pillanataira fókuszál.

Mivel a Rádió- és Televíziótörténeti Múzeumnak helyet adó épület a forradalmi események egyik meghatározó helyszíne volt, a fotókiállítás mellett a tárlaton megismerhetők a Magyar Rádióhoz kapcsolódó történések, megtekinthető az 1956-os parlamenti stúdió élethű mása, valamint a kor technikai vívmányaival: lemezjátszóval, rádióval, magnetofonnal felszerelt, hangban és képekben is a kor hangulatát idéző helyszínek.

A november 10-ig megtekinthető kiállítást Gazsó L. Ferenc, az MTVA vezérigazgató-helyettese és Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója nyitja meg október 16-án, 11 órakor.

Forrás: MTI