Nádas Pétert méltatta 70. születésnapján a Tagesspiegel

A Párhuzamos történetekkel Nádas Péter alapjaiban forgatta fel a regényműfajt, „a jövőben ezért a Nádas előtti és a Nádas utáni regényről kell majd beszélni” – közölte a cikkíró.

Nádas Péterről közölt írást vasárnap a Tagesspiegel című német lap a magyar író 70. születésnapja alkalmából.

A berlini liberális lap Úr a káosz fölött című cikkének szerzője, Nicole Henneberg kifejtette: ha nem tudná, hogy „a nagy magyar író” az Emlékiratok könyve és a Párhuzamos történetek szerzője, akkor úgy gondolná, hogy leginkább német alkotó írhatta a polgári életérzés eltűnését dokumentáló regényeket. Hozzátette: Nádas „a magyar írók között az antropológus”, akit mindenekelőtt „figuráinak mélyrétegei” és a politikai eseményeknek ezekre a mélyrétegekre gyakorolt „önkényes” hatásai érdeklik. Ez az érdeklődés az életútjából fakad, hiszen már kora gyermekkorában sok embert látott meghalni, és valószínűleg éppen ezért tartozik írói hitvallásához az a gondolat, hogy minden ember egy teljesen kész világba születik bele, így a születéssel nem kezdődik el semmi új, és a halállal semmi nem ér véget.

A Párhuzamos történetekkel Nádas Péter alapjaiban forgatta fel a regényműfajt, „a jövőben ezért a Nádas előtti és a Nádas utáni regényről kell majd beszélni” – írta Nicole Henneberg, megjegyezve, hogy a szerző alig néhány nappal azt követően ünnepli 70. születésnapját, hogy neve ismét felmerült az irodalmi Nobel-díj várományosai között.

Forrás: MTI

,