Megjelent a Nemzeti Színház igazgatói pályázata – Alföldi Róbert indul a pályázaton

Kiírta a Nemzeti Színház igazgatói pályázatát az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a kiírás a www.kormany.hu oldalon olvasható.

A pályázatot azért kellett kiírnia a tárcának, mert a jelenlegi igazgató, Alföldi Róbert öt évre szóló mandátuma a színházi évad végén lejár – közölte az Emmi kulturális államtitkársága az MTI-vel hétfőn.

Alföldi Róbert az MTI megkeresésére hétfőn megerősítette azt a korábban már közölt szándékát, hogy újra pályázik a színház vezetésére.

Az Emmi az előadóművészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény előírásainak megfelelően pályázatot hirdetett a Nemzeti Színház Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Zrt. vezérigazgatói álláshelyének betöltésére. Balog Zoltán miniszter döntése értelmében az új igazgató 2013. július elsejével kezdheti meg munkáját, megbízatása szintén öt évre, 2018. június 30-ig szól.

A pályázat beadására a megjelenéstől számított 30 nap áll rendelkezésre, azaz 2012. november 15-ig nyújtható be. A vonatkozó jogszabály értelmében a pályázatokat a benyújtási határidőt követő harminc napon belül kell elbírálni.

A munkakör betöltéséről – a szakmai bizottság véleményét is mérlegelve – a munkáltatói jogkör gyakorlója, azaz az emberi erőforrások minisztere a pályázatok elbírálását követő 30 napon belül dönt. A döntést az Emmi a kormany.hu oldalon teszi közzé.

A Nemzeti Színház Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Zrt. célja az országos és nemzetközi színházművészet egészét és annak minden ágát felölelő színházi tevékenység folytatása, az ország művészeti értékeinek kezdeményező képviselete, propagálása és menedzselése bel- és külföldön egyaránt.

A vezető fő feladatai között van a Nemzeti Színház mint kiemelt jelentőségű és minden értékre nyitott színházművészeti műhely magas színvonalú szakmai tevékenységének irányítása, a színház a magyar színházi életben betöltött reprezentatív szerepének megőrzése és megerősítése, a legmagasabb szakmai minőség követelményének megfelelve.

Az igazgató feladata továbbá a színház nemzetközi művészi kapcsolatainak bővítésén és ápolásán keresztül a Nemzeti Színház nemzetközi színházművészeti pozíciójának erősítése, a határon túli magyar színházakkal való együttműködés folytatása és értékeinek bemutatása. Feladata emellett a Nemzeti Színház alaptevékenységének megfelelően a magyar színházművészet hagyományainak ápolása, a kortárs színházművészet megújítása, új kortárs művek megszületésének és bemutatásának elősegítése, valamint tevékeny részvétel a fiatalok színházra nevelésében. A színház alapfeladatait évadonként 300 előadás és legalább 90 ezer fizető néző teljesítésével látja el.

A pályázatnak tartalmaznia kell többek között a színház működésére vonatkozó hosszabb távú szakmai elképzeléseket, több évadra vonatkozó produkciós tervet. A szervezeti, vezetési, működési struktúrára vonatkozó részletes elképzeléseket, amely tartalmazza a vezető munkatársak felsorolását, valamint a megnevezett személyek nyilatkozatát nyertes pályázat esetén a felkérés elfogadásáról, továbbá a marketing, PR, belső-külső kommunikációs stratégiai elképzeléseket, bel- és külföldi szakmai kapcsolatok, együttműködések tervezetét.

Forrás: MTI