Közös Bartók-koncertet ad Szófiában Sebestyén Márta

Bartók Béla műveiből ad koncertet a Szófiai Magyar Intézetben Sebestyén Márta és Anzsela Toseva bolgár zongoraművész szerdán.

Doncsev Toso, a Szófiai Magyar Intézet igazgatója elmondta: a közös koncert ötletét az adta, hogy a Kovács Gábor Gyűjtemény 84 válogatott darabjából A magyar festészet modernista törekvései a 20. század első felében címmel kiállítás nyílik a Bolgár Nemzeti Galériában csütörtökön. A tárlaton olyan festők művei szerepelnek, mint Csontváry Kosztka Tivadar, Csók István vagy Egry József.

Az intézet úgy gondolta, hogy a festménykiállítás előtt szóljon a magyar zene, így elfogadta a meghívást Sebestyén Márta és Anzsela Toseva, aki 1989-ben Magyarországon a Liszt-Bartók Nemzetközi Zongoraverseny győztese volt.

Toseva Bartók Béla román, bolgár és magyar népdalfeldolgozásait játssza, míg Sebestyén Márta az eredeti népdalokat énekli el a szerdai koncerten – tette hozzá az igazgató. Megjegyezte hogy Anzsela Toseva kiadója jelentette meg tavaly a Liszt Ferenc és Frédéric Chopin életéről és munkásságáról szóló kötetet.

Sebestyén Mártának még egy fellépése lesz Szófiában: csütörtökön a Nemzeti Kultúrpalota egyik kamaratermében, a Studio 5-ben Nikolaj Ivanov etno dzsesszzenésszel román, bolgár, magyar népdalokat ad elő, míg a híres muzsikus dzsesszvariációkal kíséri. Igazi örömzenélés lesz – jegyezte meg Doncsev Toso.

MTI Fotó: Kollányi Péter

Forrás: MTI