Befotózták az olajfestményeket

A fotókat folyamatosan bővülő digitális katalógusban „lapozhatják fel” az érdeklődők.

A The Public Catalogue Foundation nevű szervezet tíz évet szentelt a szigetország múzeumaiban, galériáiban, egyetemein, tanácsházaiban és kórházaiban őrzött műalkotások lefényképezésének.

A brit köztulajdonban lévő olajfestmények mindössze 20 százaléka szerepelt már valaha kiállításon a szigetországban, ám a lenyűgöző gyűjtemény hamarosan teljes egészében elérhető lesz a BBC Your Paintings internetes oldalon.

A projekt a manchesteri Nemzeti Futball Múzeum büszkeségeinek lefényképezésével ért véget. „A művészetet látni kell, nekünk briteknek pedig lenyűgöző nemzeti gyűjteményünk van” – idézte Andrew Ellist, az alapítvány elnökét a BBC hírszolgálata. – Ezen festmények nagyjából 80 százalékát azonban nem láthatja a nagyközönség, mivel a múzeumoknak és gyűjteményeknek nincs elég helyük az alkotások mindegyikének kiállításához”.

A 45 ezer művész – köztük Leonardo da Vinci, Laurence Stephen Lowry, David Hockney, Chris Ofili és Tracey Emin – összesen 210 ezer olajfestményét felvonultató katalógus várhatóan december közepétől lesz teljes egészében elérhető a világhálón. Ed Vaizey brit kulturális államtitkár szerint soha ezelőtt nem tették még elérhetővé az interneten egyetlen nemzet teljes olajfestmény gyűjteményét sem.

Az alapítvány jelenleg a szigetország köztulajdonban lévő szobrainak katalogizálását fontolgatja.

Forrás: MTI

,