Alföldi rendezésével folytatódik az Armel-operaverseny

Az immár ötödik éve megszervezett versenyen minden évben részt vevő művész úgy látja, nekünk, magyaroknak büszkének kellene lennünk az egyre nagyobb nemzetközi hírnevet kivívó rendezvényre.

William Mayer Haláleset a családban című operájának európai bemutatójával folytatódik hétfő este az Armel-operaverseny döntője a Szegedi Nemzeti Színházban, a darabot Alföldi Róbert állította színpadra.

Az immár ötödik éve megszervezett versenyen és fesztiválon minden esztendőben részt vevő művész úgy látja, nekünk, magyaroknak büszkének kellene lennünk az egyre nagyobb nemzetközi hírnevet kivívó rendezvényre. A rendező fájónak tartja, hogy kevés magyar énekes jelentkezik a megméretésre. Alföldi Róbert szerint a verseny érdeme, hogy a közönség sok olyan művet ismerhet meg, amelyre másképpen nem lenne lehetősége. Az előadások születése pedig minden résztvevőnek szakmai szempontból is komoly fejlődési lehetőség. A művész elárulta, a rendezés során igyekszik helyzetbe hozni a versenyszerepeket játszó énekeseket.

A Nyugat-Európában és a tengerentúlon is létező szigorú anyagi korlátok között kell úgy színpadra állítani a műveket, hogy a versenyszereplők bizonyíthassák rátermettségüket. William Mayernek egy középosztálybeli déli család váratlan tragédiáját bemutató sokrétű, fajsúlyos operája komoly feladata elé állítja az előadókat, és befogadása a nézőknek is kemény munkával jár. A bonyolult történet közel hatvan szerepét másfél tucatnyian játsszák. Az összetett cselekményt élethűen nem lehetne bemutatni a színpadon, az egyik jelenet például a hegyekben játszódik, a következő pillanatban pedig egy autós üldözés közepébe csöppen a néző, ezért találni kellett „egy emeltebb jelrendszert” az előadáshoz – árulta el Alföldi Róbert. A darab egyetlen versenyszerepét, Jay alakját Phillippe Brocard francia bariton formálja meg. A női főszerepet, Maryt ezúttal – versenyen kívül – Miksch Adrienn, a tavaly különdíjjal jutalmazott magyar szoprán játssza.

A hétfői bemutatót követően még három színháznak a versenyre készült produkciójával ismerkedhet meg a közönség. A fesztivál rendszeres résztvevője a pilzeni Josef Kajetán Tyl Színház, amely idén Philip Glass Fegyencmaratonját viszi színre. Hazai ősbemutató lesz Aleksandra Vrebalov Mileva című operája, amely az újvidéki Szerb Nemzeti Színház produkciója, a versenyprogramot pedig a Szlovák Nemzeti Színház zárja Roland Baumgartner Mária Terézia című művével. Az október 15-i gálán derül ki az, hogy a Bernard Faivre d’Arcier vezette zsűri kinek ítéli oda a legjobb női és férfi előadó díját, valamint a fesztivál legjobb rendezésért és produkciójáért járó elismerést, és ekkor adják át a közönségdíjat is.

Fotó: MTI/Kollányi Péter

Forrás: MTI