Erkel Hunyadijával nyit a Magyar Állami Operaház évada

A bemutató előtt tíz konflison hajtatnak be az évad előadásait felidéző szereplők a dalszínház elé, a lezárt Andrássy úton, az Operaház bejárata előtt 1200 személyes szabadtéri nézőteret alakítanak ki, ahol ingyen nézhető a premier.

Ókovács Szilveszter megbízott főigazgató az évadot beharangozó keddi sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy elsősorban a jövő, az opera iránt elkötelezett közönség számára készül a Hunyadi-bemutató. Ehhez új partnereket kellett találniuk, így az Operaházban debütáló, de a zenés színház terepén gyakorlott Szűcs Gábort és alkotótársait kérte fel a színrevitelre.
(MTI fotó: Szigetváry Zsolt)

A bemutató előtt tíz konflison hajtatnak be az évad előadásait felidéző szereplők a dalszínház elé, a lezárt Andrássy úton, az Operaház bejárata előtt 1200 személyes szabadtéri nézőteret alakítanak ki, ahol ingyen nézhető a premier. Ókovács Szilveszter rámutatott: az évadkezdés ünnepélyessé tételével ki akarják fejezni, hogy a dalszínház nemcsak egy jól üzemelő játszóhely, hanem összművészeti alkotóház. Több mint ötszáz eseményt, koncertet és dalműsort, kiállítást terveznek az évadban.

Az Erkel-opera színreviteléről Szűcs Gábor felidézte: február végén váratlanul érte Ókovács Szilveszter felkérése, hogy az első igazán sikeres és méltányolható nemzeti operát újrafogalmazza. „Körülbelül 10 éve nem vállalok szerepeket, zenés színpadi előadásokat rendezek jó visszajelzésekkel. Ezért vélhettek alkalmasnak, hogy jelentős létszámú kórus, tánckar és statisztéria mozgatását igénylő operát vigyek színre” – jegyezte meg.

Hozzátette: fontosnak tartotta, hogy a stábba kerüljön Libor Katalin díszlettervező és Kárpáti Enikő jelmeztervező, valamint a koreográfus, Kovács Gergely Csanád, mert velük más produkciókban többször dolgozott együtt.

Ókovács Szilveszter kiemelte, hogy teljes szabadságot kaptak az előadás alkotói. „Héja Domonkos megbízott főzeneigazgatóval csupán egy dolgot kértünk, szabadítsák meg a bozontos szőrzetektől és csillogó vértektől, az üres gesztusoktól a szereplőket. Magyarán: legyen hiteles, de szóljon a jelenhez ez a megrázó tragédia, hiszen az alapkonfliktus nem más, mint hogy a szemben álló felek, magyar a magyarral ki tud-e egyezni” – fogalmazott a megbízott főigazgató.

Héja Domonkos, az előadás karmestere kiemelte: a színpadon azonban az a változat elevenedik meg, amelyet a harmincas években Radnai Miklós, Oláh Gusztáv és Nádasdy Kálmán készített. Véleménye szerint ha a Magyar Állami Operaház bármely Erkel-opera új színrevitelére készül, érdemes minden alkalommal visszanyúlni a gyökerekhez, legalább hangfelvételen.

A címszerepet Fekete Attila és Kiss B. Atilla énekli, a főbb szerepekben Miklósa Erika és Kriszta Kinga, Rálik Szilvia és Fodor Beatrix hallható.

Ókovács Szilveszter arról is beszélt, hogy a tavalyi Bánk bán-felvételhez hasonlóan novemberben a Warner Kiadó gondozásában – így nemzetközi terjesztésben – a Hunyadi László is megjelenik 3 CD-s albumon. A lemezen az opera úgynevezett ősváltozata szerepel annak a zenetudományi kiadványnak alapján, amelyet Tallián Tibor és Szacsvai Kim Katalin adott közre. Ezzel elindul az Opera Trezor kiadványsorozat, amely felfedezi és közreadja a magyar zenei kincseket, az első szakaszban Erkel Ferenc műveit, jövőre a Brankovics György kerülhet szóba – tette hozzá.

A sajtótájékoztató után együttműködési megállapodást írt alá Ókovács Szilveszter Szabó László Zsolttal, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgató-helyettesével. Az együttműködés eredményeként valósul meg az Erkel-opera bemutatójának felvétele, amelyet az M1 csúsztatva, a Bartók Rádió pedig élőben sugároz.

A bemutató a ház történetében először online is megtekinthető lesz a www.opera.hu oldalon, a dalszínház honlapján.

Bemutató: 2012. szeptember 29.

Forrás: MTI