Jelnyelvi kavalkád a siketek világnapján

Jelnyelvi színházzal, különleges könyvbemutatókkal, színes gyermek- és családi programokkal várják a halló és hallássérült érdeklődőket szeptember 29-én Budapesten.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) szervezésében megvalósuló Kövesd a jelet! címet viselő programot a Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban tartják. Számos érdekesség mellett a Lurdy Ház parkolójában egy SINOSZ feliratú interaktív buszban ki lehet próbálni hogyan észlehető hallókészülékkel a külvilág, a jelnyelvi gyorstalpalón a bátrabbak megtanulhatnak néhány jelet, a Hallásvilága.hu Nonprofit Kft. Csend fülkéjénél pedig a résztvevők megtapasztalhatják a hangok hiányát.

Komikus pantomim produkcióval készül a PanKreátorok társulata, fellép a Deaflamenco nevű, nemzetközi sikereket is elért siketekből álló táncegyüttes, valamint az Ergo Sum jelnyelvi színjátszó csoport is. Az érdeklődők megtekinthetik a Csendes Szikrák szlovák jelnyelvi színház komikus darabját, a lírai műfaj kedvelői pedig megzenésített versek jelnyelvi változatát. Hajts Krisztián siket fiatal fotókiállítására és Tóth Gabriella Garima indiai táncbemutatójára is sor kerül, a déli órákban pedig egy flash mob akcióra invitálják a látogatókat Puskás Péter vezetésével – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A rendezvényen Jámbor Andrea és Orgován Gábor Hallhatatlan szavak című könyvének dedikálással egybekötött könyvbemutatójára is sor kerül. A könyv szerzője nagyothalló, aki bátran, öniróniát sem mellőzve képes állapotáról, élethelyzeteiről írni.

A rendezvény teljes kommunikációs akadálymentesítéssel zajlik, amely nem csak a hallássérülteket célozza meg, hanem nyitottan várja az ép hallású érdeklődőket is. A program fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A világnapi rendezvény házigazdája Kósa Ádám, az első siket Európai Parlamenti képviselő.

Az idei Siketek Világnapjának középpontjában a hallássérült személyek és gyerekek jogai állnak, melyet a UNICEF, a Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület (CSAGYI) és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala a SINOSZ közös összefogással támogat.

Forrás: MTI