Rákellenes színházi staféta® – A Nézőpontváltó® rákellenes színházi staféta program Nézőpontváltó-estje, Szegedi Nemzeti Színház, 2016. 10. 02.

A Nézőpontváltó® rákellenes színházi staféta a Pesti Magyar Színház stratégiai partnerségével, az onkológia különböző területén dolgozó szakemberek közreműködésével, a tíz legnagyobb magyar rákellenes civilszervezet szakmai támogatásával, és megközelítőleg hatvan színház csatlakozásával vált országos méretű, a 2016/2017-es évadtól megvalósuló programmá az Emberi Erőforrás Minisztériumának az egészségügyért, valamint a kultúráért felelős államtitkárságának közös fővédnökségével.

A Nézőpontváltó® program célja egyrészt a figyelemfelhívás az egészségtudatos életvezetésre – ezen belül a mentális rekreációra, mint a rákbetegség kockázatának csökkentésére irányuló megelőzés egyik lehetséges eszközére -, ezen kívül a rákszűréseken való részvétel fontosságára, amely szintén a betegségmegelőzés fontos eleme, másrészt a többfajta digitális csatornán történő, a XXI. század eszközein keresztül elérhető oktatás.

A Nézőpontváltó®-k alapgondolata, hogy aki színházba jár, már egy gondolattal több, mint aki nem, rá viszont hatással lehet a színházba járó véleménye, esetleg befolyásolhatja is a jövőbeni döntéseit – akár ha a rákszűrésről, vagy életmód-szokásrendszer változtatásról van is szó.

A figyelemfelhívás módszere az, hogy minden év október első vasárnapján, a programhoz csatlakozott színház vezetője az aznap játszandó darab előtt röviden beszél a színház szerepéről a mentális rekreációban, ezen kívül buzdítja a nézőket a rákszűréseken való részvételre – így kapcsolva össze a két területet, a színházba járás melletti kampányolást és az egészségfejlesztést.

Ezután a színház természetes rendje szerint a nézők megtekintik az aznapi előadást. A darab végén az abban szereplő színművészek a közönség körében, sajtó nyilvános esemény keretében

  1. feltűzik a Nézőpontváltó Rákellenes Színházi Staféta® szimbólumát, az összes ráktípust jelképező levendula színű szalagot;
  1. nyilatkozatot írnak alá, amely jelzi a színház rákellenes egészségfejlesztés melletti elkötelezettségét;
  1. ezután kerül sor arra az aktusra, ami miatt staféta a program neve: a csatlakozott színházak közül kisorsolják a következő évi házigazda színházat, akinél a figyelemfelhívás ünnepi médiaceremóniája lesz.

A 2016/2017-es évad házigazdája, amit Kern András, a Nézőpontváltó program egészségnagykövete sorsolt ki, a Szegedi Nemzeti Színház lesz október 2-án, a 19 órakor kezdődő kisszínházi Volpone előadás alkalmával.

A Nézőpontváltó rákellenes színházi staféta programhoz csatlakozott színházak színművészei, alkotói és munkatársai a mentális rekreációt az egészségmegőrzés és a betegségmegelőzés origójába állítva, egyesítve színházszakmai hitelességüket, átfogó tapasztalataikat és tudásbázisukat, mély hittel a gondolatok teremtő erejében, október első vasárnapján országos figyelemfelhívással fejezik ki a daganatos betegségek elleni küzdelem fontosságát.

Színházi közösségük nevében közönségüket szemléletváltásra biztatva felemelik a szavukat minden egyes ember jólléte és egészsége érdekében, hogy álljanak önmagukhoz másként, mint eddig, vigyázzanak arra a testre, ami az övék, próbálják adottságaikból a lehető legtovább a lehető legjobbat kihozni a minőségi élet reményében.

Buzdítják nézőiket és rajtuk keresztül az ország népességét, hogy járjanak orvosi rákszűrésekre akkor is, ha nem érzik annak szükségét, ne várjanak az intő jelekre!

Rendszeresen vegyék igénybe az ingyenes, betegségmegelőző- és felfedező szűrővizsgálatokat, éljék tudatosan az életüket, gondolkodjanak hosszútávon legfőbb értékükről, a testük egészségéről úgy, ahogyan a pénzügyi befektetéseikről: körültekintően és előrelátóan feltérképezve az értékállóság lehetőségét, továbbá cselekedjenek öntevékenyen a saját- és szeretteik vitalitásának, egészségének megőrzése, fejlesztése érdekében.

Figyelmeztetnek arra, hogy ma, amikor Magyarországon minden 14. percben rákbetegségben hal meg egy ember, nincs idő a halogatásra: ma kell megtenni mindent, hogy a holnap élhető legyen, hogy a ma felnevelt jövendő generációnak már természetes legyen, hogy csak akkor érzi jól magát a lélek, ha hármas egységként egész-séget alkothat a testével és szellemével. A prevención kívül az egészség szentháromsága a fizikai, szellemi és mentális rekreáció, amihez a színházak alkotói az irodalom remekeit a színpadra adaptálva változtatják át azt holisztikusan gyógyító közkinccsé.

Mivel a krónikussá szelídített daganatos betegségek megfelelő kezelése nem csak pénz, hanem szemlélet kérdése is, ezért latba vetik művészi hitvallásukat, és szüntelenül, újra meg újra felhívják a figyelmet arra, hogy a betegség megelőzése, és a betegségben élők körülményeinek mentális és fizikális javítása nem nélkülözheti azt az egyéni és társadalmi felelősségvállalást és konszenzust, amellyel megfordíthatók lennének a jelenlegi megbetegedési és halálozási mutatók.

A Nézőpontváltó program jelképe a levendulavirág, amely gyönyörködtet és gyógyít is egyben, így egyesítve magában mindannak a múltbeli tudásnak a jelenre ható tapasztalását, amelyet a művészek a játékuk erejével lelki egészségmentőkként, estéről-estére átadnak a nézőközönségüknek.

A levendula színű szalag, amelyet a színművészek 2016. október 2-án, az előadás után az összes rákbetegség elleni küzdelem szimbólumaként feltűznek, a hétköznapokban is emlékeztetni fogja őket legfőbb hivatásukra – arra, hogy a színházukba ünneplőbe öltöztetett szívvel betérőket estéről-estére katartikus élménnyel ajándékozzák meg, hogy azután lelkileg megtisztulva nézhessenek szembe a mindennapok kihívásaival.

A Nézőpontváltó rákellenes színházi staféta® programot támogató rákellenes szervezetek:
A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány
Magyar Rákellenes Liga
Rákbetegek Országos Szövetsége
Magyar Hospice Alapítvány
Mályvavirág Alapítvány
Mellrákinfó Egyesület
Mellrákfórum – Nem vagy egyedül! Alapítvány
Mell-véd Egyesület
Pink Bolero Egyesület
Van holnap! Zsákos Alapítvány

Forrás: Szegedi Nemzeti Színház