„Bánsági malmok” – kiállítás és dokumentumfilm-vetítés

A Budapesti Román Kulturális Intézet és az RKI Szegedi Fiókintézete 2024. március 19. – április 10. között vendégül látja Radu Trifan Bánsági malmok című dokumentarista fotókiállítását. A megnyitó időpontja március. 19., kedd, 19.00 óra, vendégek Radu Trifan kutató, az Otthon a Bánságban Egyesület elnöke, Florin Streza malomkutató, muzeográfus, a nagyszebeni ASTRA Múzeumkomplexum osztályvezetője és Dr. Ozsváth Gábor Dániel etnológus és kulturális antropológus, a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Karának docense.

A bánsági malmok, mint kulturális örökség témájú rendezvény partnere az Otthon a Bánságban Egyesület. A feltérképezett malmok román és magyar nyelvű magyarázó táblákon kerülnek bemutatásra, a kiállítás kültéri része román és angol nyelvű. A fotókiállítást tárgyi emlékek is kiegészítik, mint például egy kézimalom, fából faragott teknő, lisztlapát, valamint további, elhagyott malmokból előkerült tárgyak. A megnyitót a Bánsági malmok című, magyar feliratos dokumentumfilm vetítése követi. A film témája az a négy éven keresztül végzett széleskörű kutatás és erőfeszítés, amelyet az Otthon a Bánságban Egyesület végzett a Temes- és Krassó-Szörény megyei malmok azonosítása, rehabilitálása és helyreállítása érdekében. A kutatás eredményei megismerhetők a nagyközönség számára is hozzáférhető, Bánsági Malmok című kötetben, amely a Romániai Építészek Rendjének pályázati támogatásában részesült. Az estet különböző lisztekből készült, hagyományos bánsági termékek kóstolója zárja

A kiállítás 2024. március 19. – április 9. között látogatható, majd április 10.-én, 18.00 órakor ismét megnyílik a Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében. A belépés ingyenes!

Radu Trifan közgazdász, nemzetközi közgazdaságtanból szerzett alap- és mesterdiplomát. Dolgozott a médiában, a marketing és a reklám területén. 2018-ban megalapította az Otthon a Bánátban Egyesületet, amelynek célja a régió örökségének népszerűsítése és az önkéntesség kultúrájának fejlesztése. Számos vízimalom felújítására irányuló projektet koordinált. Kutatta a régió molinológiai örökségét, és ő a szerzője a Bánáti vízimalmok. Temes és Krassó-Szörény megye molinológiai öröksége című könyvének. A Nemzetközi Molinológiai Társaság (TIMS) tagja.

Marius Florin Streza muzeográfus, kutató és osztályvezető a nagyszebeni ASTRA Nemzeti Múzeumkomplexumban, ahol több mint 20 éve dolgozik. Szociológiát és néprajzot tanult, és a hagyományos, iparosítás előtti létesítmények, mint például malmok, csévék és örvények kutatására szakosodott. A múzeum molinológiai gyűjteménye kiemelkedő, a 33 gabonamalom az eurázsiai térségben ismert összes energetikai malomtípust bemutatja. A gyűjtemény összetettsége az energetikai és építési típusok sokféleségében rejlik. Marius Florin Streza számos szakcikk szerzője, amelyek Olaszországban és külföldön egyaránt megjelentek. Ő a TIMS romániai képviselője.

Ozsváth Gábor Dániel európai etnográfiából és kulturális antropológiából doktorált, a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Karának docense. 1992-ben román-biológia szakos tanárdiplomát szerzett a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, 1996-ban a szegedi József Attila Egyetemen újságíró szakon végzett. Számos műemlékvédelmi és örökségvédelmi projektben vett részt, többek között: Szentes-Dónát szélmalom az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark felkérésére, a Pajkos-féle szélmalom, a Faragó-féle szélmalom; Papi-féle szélmalom rekonstrukciós, helyreállítási és hasznosítási terve, a Tornyai János Múzeum tájháza stb.

Az Otthon a Bánságban Egyesület 2018-ban alakult, célja a bánsági régió kulturális örökségének megőrzése, a bánsági falvak újjáélesztése és a helységek igazi értékeinek újrafelfedezése: az ott élő gazdák, a szép házak bemutatása és a helyi történetek ápolása. Tagja az 1965-ben alapult és több mint hatszáz tagot számláló The International Molinological Society (TIMS) nevű szervezetnek, amely a világ legjelentősebb, malmokkal foglalkozó szervezete. Az egyesület küldetése az emberek, családok és közösségek segítése. A példamutatás szellemétől hajtva, az Otthon a Bánságban Egyesület régi házakat épít és javít, folyamatos erőfeszítéseket tesz a kulturális örökség helyreállítására, tevékenységével reményt ad és inspirálja a helybélieket.

A Budapesti RKI és az Otthon a Bánságban Egyesület ezzel a projekttel szeretné népszerűsíteni a Bánság épített és tárgyi örökségét, fellendíteni a régió turizmusát, és arra ösztönzi az embereket, hogy újra felfedezzék e helyek valódi értékeit.

,