Kiosztották az Oscar-díjakat – Duplázott az Érdekvédelmi terület, Mijazaki 21 év után ismét a legjobb

Magyar idő szerint hétfő hajnalban tartották a 96. Oscar-gálát, melyen a legjobb nemzetközi film és a legjobb hang kategóriákban nyert az Érdekvédelmi terület, 21 év után pedig ismét Mijazaki Hajao-filmet díjazott az Akadémia.

A 96. Oscar-gálán az öt jelölésből kettőt váltott díjra Jonathan Glazer legújabb filmje, az Érdekvédelmi terület: elnyerte a legjobb nemzetközi film  és a legjobb hang díját is. A rendező a köszönőbeszédében kiemelte, hogy a film nem a múltról, hanem a jelenről szól. „A filmünk megmutatja, hogy hová vezet a dehumanizáció a legrosszabb esetben.” A díjazottak közül Glazer volt az egyetlen, aki köszönőbeszédében reflektált a jelenleg is zajló Izrael-Palesztin háborúra, megemlékezve az október 7-ei izraeli áldozatokról és a Gázában folyó támadásokról.

A Martin Amis angol író 2014-es regényén alapuló filmben Auschwitz parancsnoka, Rudolf Höss (Christian Friedel) és felesége, Hedwig (Sandra Hüller) egy haláltábor melletti házban és kertben igyekeznek áloméletet teremteni a családjuknak. 

Jonathan Glazer filmje a Cannes-i Filmfesztiválon mutatkozott be, ahol egyből elnyerte a fesztivál Nagydíját. Legutóbb a 77. BAFTA-n ment nagyot: elnyerte a legjobb nem angol nyelvű film, a legjobb brit film és a legjobb hang díját is.

Az Érdekvédelmi terület február 15-től látható a magyar mozikban.

A 96. Oscar-gála legjobb egész estés animáció kategóriájában Mijazaki Hajao A fiú és a szürke gém című animéje nyert. A rendező saját gyerekkori élményeihez nyúlt a filmben. 1943-ban, a Csendes óceáni háború közepén az anyja után sóvárgó ifjú Mahito bemerészkedik egy világba, ahol az élők és a holtak együtt léteznek. Ezen a helyen megszűnik a halál, az élet pedig újraindul. A Mijazakitól megszokott hagyományos kézirajz technikával készült animációs film egy mese életről, halálról, alkotásról, és tisztelgés a barátság jelentősége előtt.

Ghibli-filmet eddig hétszer, Mijazaki alkotást pedig négyszer jelöltek a legjobb egész estés animációs film kategóriában, ebből kétszer hozták el az aranyszobrot: legutóbb 21 évvel ezelőtt a Chihiro Szellemországban című filmért. A kategória 22 éves történetében ezzel kétszer díjaztak hagyományos, kézirajz technikával készült animációt. 

A fiú és a szürke gém szépen szerepelt az idei díjszezonban: év elején elnyerte a legjobb animációs filmnek járó Golden Globe-díjat, ezzel az első Ghibli-film lett, amely megkapta a szobrot. Az animációs Oscar-nak számító Annie Awards-on a legjobb story board és a legjobb karakteranimáció kategóriákban nyert – utóbbiban ráadásul ez a második alkalom 14 év alatt, amikor 2D animációt díjaznak. Legutóbb a 77. BAFTA-n nyerte a legjobb egész estés animáció díját. 

Forrás: ADS Filmek