Közel 20 év. A román film újhulláma – Filmklub a budapesti RKI-ben

2025-ben lesz 20 éve, amikor Cristi Puiu rendező Cannes-ban elnyerte az első román filmnek járó fődíjat a Lăzărescu úr halála című filmjéért. Ez a díj megnyitotta az utat a kortárs román filmművészet remekműveinek sora előtt, amelyet ma „román újhullám”-ként ismerünk. Ennek kapcsán a Budapesti Román Kulturális Intézet Közel 20 év. A román film újhulláma címmel vetítéssorozatot indít az intézet székházában.

Az elmúlt két évtized legfontosabb díjnyertes és elismert filmjeinek retrospektív sorozata 2024. február 8-án, csütörtökön 18.00 órakor indul a Lăzărescu úr halála című filmmel, a Budapesti Román Kulturális Intézet Izsó utca 5. szám alatti székházában. A sorozatot megnyitja Muszatics Péter filmtörténész, aki a vetítés előtt a román újhullámról tart előadást.

Lăzărescu úr halála harminc díjat nyert és 14 egyéb jelölést kapott különböző filmfesztiválokon, többek között: Un Certain Regard-díjat Cannes-ban, Ezüst Hugó-díjat a Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon, a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetségének díjátadóján a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat (Luminița Gheorghiu), stb.

Szinopszis: A hatvanhárom éves Lăzărescu úr(Ion Fiscuteanu) egyedül él három macskájával egy bukaresti tömbházlakásban. Rátör a rosszullét, ezért kihívja a mentőket, annak érkezéséig pedig a szomszédok segítségét kéri. Az orvos megvizsgálja és vastagbélrákra gyanakszik, ezért úgy dönt, hogy beutalja. A kórházban más prioritások vannak, így az öregembert, akiről feltételezik, hogy alkoholista, egy másik kórházba szállítják, majd onnan egy másikba… Ami eleinte egy egyszerű rutinesetnek tűnt – egy hányásra és fejfájásra panaszkodó öregember kivizsgálása és felügyelete – lassan rémálommá válik. Az éjszaka előrehaladtával a mentősök Bukarestet járják és próbálnak egy olyan kórházat találni, amely befogadja a pácienst, akinek állapota aggasztóan romlik.

Muszatics Péter filmtörténész, író, fesztiválkurátor. Tanulmányait a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen és a prágai FAMU-n végezte. Első könyve, az Utazás Európa mélyére 2016-ban jelent meg az Osiris Kiadónál, John Lukacs előszavával és nagy kritikai és közönségsikert aratott. Második könyve, a Bécs, Budapest, Hollywood az amerikai film közép-európai gyökereit kutatja. 2006 óta a legnagyobb magyarországi filmes esemény, a CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál egyik főszervezője, 2010 óta a fesztivál CineClassics programjának kitalálója és kurátora. 2017 óta a Budapesti Klasszikus Film Maraton kurátora.

A következő időszakban olyan rendezők filmjeit tekinthetik meg a RKI filmklubjában, mint Cristian Mungiu, Călin Peter Netzer, Radu Jude és mások. A Budapesti Román Kulturális Intézet célja egy olyan művészfilmklub létrehozása, ahol román játékfilmeket, dokumentumfilmeket, rövidfilmeket és kísérleti filmeket vetítenek, amelyek ritkán vagy alig jutnak el a magyarországi mozikba.