Kis esti rozé Horesnyi Balázzsal, Németh Ákossal és Szabó Zoltán Attilával a Jókai Anna Szalonban

-va-

Már-már hagyomány, hogy a Jókai Anna Szalonba és a Virág Benedek Házba is üdítő, értékteremtő- és értékmentő erővel bíró programsorozatra válthat jegyet a publikum, amelyekben az állandóságot Szabó Zoltán Attila, író, A Tabán a világ közepe című kötet szerzője, a szalonestek moderátora, művészeti vezetője jelenti. A népszerű sorozat 2024-ben is folytatódik, legközelebb február 8-án (18:30) kerül sor az előadására, melynek része a borkostoló. A vendégek: Németh Ákos, borszakértő, a Magyar Bor Akadémia egykori alelnöke és Horesnyi Balázs, díszlet- és jelmeztervező.

Zilahi Nono: Tabáni anziksz I.

Ahogy a Port.hu szerzője fogalmaz: „ezek az előadások találkozási (metszési) pontok a kultúra, az irodalom, a képzőművészet, a borkultúra és egy városrész, a Tabán kultúrája, tradíciója között. Nagyszerű borokat, hiteles borászokat mutatnak be újra és újra a Jókai Anna Szalonban. Bock, Ostoros, Mészáros, Dúzsi, Szentpéteri – csak, hogy néhány emlékezetes este főszereplőjét említsük.

Szabó Zoltán Attila, Csillag Péter és Németh Ákos egy korábbi borszeánszon. Fotó: Jókai Anna Szalon

Persze a Szabó Zoltán Attila Tabán-estjeiből kinőtt rangos borszeánszokra nem csak borászok kapnak meghívást, hanem a hazai kulturális élet színe-java. Néhány példa a közelmúltból: Farkas Izsák, hegedűművész, dr. Farbaky Péter, főmuzeológus, Herczku Ági, Liszt-díjas népdalénekes, Parov Nikola, zeneszerző, a legendás Zsarátnok egyik alapítója, Krizsán Edith, női nemzetközi sakkmester, Podonyi Hedvig, újságíró, szerkesztő, Fodor Ákos, költő özvegye, Kálloy Molnár Péter, Papp János, Hirtling István, Zöld Csaba – színművészek, Dr. Sipos Lajos, irodalomtörténész, Tarján Balázs, címzetes egyetemi tanár, Száraz Pál, író, bortermelő, Zilahi Nono, képzőművész, Zórád Kati (a legendás tabáni festőművész, grafikus, Zórád Ernő leánya), Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas táncművész, Unger Balázs, cimbalomművész, a Talány Akusztik.

Legendák nyomában, avagy Kis esti rozé. Juhász Melinda felvétele

Mint a fáradhatatlan szervező-szerkesztő, Szabó Zoltán Attila elmondta: idén is „ízletes” meglepetésekre készülnek. – Januárban irodalmi stand up volt műsoron Dúzsi Tamással. Február 8-án – Németh Ákos, „borguruval” és Horesnyi Balázzsal – irodalmi talk show, és 6 újbor (Szekszárdról és Egerből) várja a közönséget. Március 14-én egy Erdőbényét, Tokaj-Hegyalját bemutató program következik illés Jánossal, amit áprilisban budavári dokumentumfilm-premier követ – Kálloy Molnár Péterrel. Tervezek egy a kortárs irodalmat egészen új nézőpontból, kiváló borok társaságában, az Újnyugat Irodalmi Kör szakmai hátterével elénk táró előadást is. S lesz muzsika, meg csipet képzőművészet is – ahogy ez mifelénk már szokás – összegzett A Tabán a világ közepe könyv írója, a Kis esti rozé és a Tabán-sztorik előadások „motorja”.

Tabán-blues:

, ,