A Somló-hegy kincseiből nyílt régészeti kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

A magányos hegy kincsei – Évezredes történetek a Somló-hegyen címmel megnyílt a Nemzeti Múzeum új időszaki kiállítása 2024. január 30-án. A tárlat a Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének Somló-hegyen zajló, legújabb régészeti kutatások eredményein és a magyar régészet hőskorából származó felfedezéseken keresztül mutatja be a Somló-hegy késő bronzkori és kora vaskori világát.

A kiállításmegnyitó ünnepségen dr. Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum megbízott főigazgatója köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy a múzeum 2024-es éve elsődlegesen régészeti tematikájú programokkal indult. Úgy folytatta, a most nyíló újabb régészeti tárlat a Somló-hegy legújabb titkait, kincseit és leleteit igyekszik bemutatni, ami által a látogatók számára láthatóvá válnak azok a szokások, amelyek a késő bronzkorban és a vaskorban a Somló-hegyet benépesítő harcosok világát jellemezték.

Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum megbízott főigazgatója

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter megnyitó beszédében kiemelte, hogy mi magyarok büszkék lehetünk arra és láthatjuk – ha egy ilyen kiállítást megnézünk -, hogy évezredekkel ezelőtt milyen tudás, milyen tehetség jelent már meg ebben a térségben, milyen civilizáció virágzott, de amellett, hogy ez büszkévé tesz minket, sok esetben relativizálja is napjaink hübriszét. Ezek a tárgyak figyelmeztetnek arra, hogy a napjaink társadalmai, amikor a ma és a közeljövő megszállottságában, a technikai fejlődés mindennaposságába vetett hitben élnek, akkor gyakran pillanthatnánk hátra csendes őseinkre is.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter

Az ünnepség során Soós Bencével, a kiállítás egyik kurátorával készült riportot is megnézhette a közönség, amelyből többek között kiderült, hogy a Somló-hegy a régészet hőskorában hatalmas nemzetközi figyelmet kapott lelőhely volt. A helyi gyűjtők érdekes felfedezéseket tettek a hegyen, emiatt egy izgalmas történet kezdett kialakulni, de a régészek az idő haladtával eddig nem bontották ki ezt a történetet. A MNM Nemzeti Régészeti Intézet kutatási projektjének köszönhetően a két kurátor, Soós Bence és Tarbay János Gábor régész folytatja a megkezdett munkát.

Az építészetet mint társművészetet is felvonultató kiállítás 2024. március 28-ig látogatható a Magyar Nemzeti Múzeum Kupolatermében.

Forrás: MNM