Mediterrán hangulat a télben

A Nemzeti Filharmonikusok egy olyan hangversennyel készültek, amelynek műsorszámai napfényes mediterrán tájakat idéznek. 2024. január 17-én Enrique Granados, Joaquín Rodrigo és Manuel de Falla művei az ibér temperamentum világát idézik meg, Igor Stravinsky Pulcinellája pedig itáliai barokk tételek feldolgozása. Mivel a januári koncerten a spanyol zenék uralják az estet, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar karmestervendége is ebből az országból érkezik.

Ana Vidovic, Palau de la Música Catalana, Barcelona 22/11/2022 © Mario Wurzburger / Ibercamera 2022

Jordi Francés fiatal spanyol muzsikus, ráadásul olyan művész, aki kitüntetett érdeklődéssel fordul a 20. és 21. századi repertoár felé. A kortárs zeneszerzés rajongójaként több mint 80 zenemű világpremierjét vezényelte. Széleskörű művészi tevékenység jellemzi. A kortárs kompozíciókon kívül operákkal és szimfonikus művekkel is dolgozik Az operavilágba való bekapcsolódása leginkább Josep Ponsszal folytatott munkájának köszönhető. Pedagógiai munkássága is jelentős. Célja, hogy a komolyzenei előadásokat közelebb vigye a hallgatósághoz.

Hagyományos szimfonikus zenekari koncerten a legritkább esetben hallhatunk gitárversenyt, ezért nem nehéz megjósolni, hogy ezen az estén a diftéria következtében háromévesen megvakult, a 20. századot végigélő spanyol komponista, Joaquín Rodrigo (1901–1999) híres Aranjuezi gitárversenye (1939) lesz a legizgalmasabb a közönség számára, annál is inkább, mivel Ana Vidović személyében vérbeli világklasszis virtuóz tolmácsolja a művet. A kiváló horvát muzsikus bátyja ösztönzésére 5 évesen fogott először hangszert, 13 évesen pedig ő lett a zágrábi Zeneakadémia legfiatalabb hallgatója. Pályája üstökösként ívelt egyre feljebb és feljebb. Számtalanszor nyert díjat nemzetközi versenyeken. A fiatal tehetségről még A Washington Post is elismerően nyilatkozott 2006-ban egy előadást követően: játéka […] makulátlan – részletgazdag, precíz és csiszolt. De ez nem volt puszta virtuóz előadás. Vidovic játéka árnyalt, intenzíven személyes, mélyen átélt és mélyen átgondolt. Ezt a precizitást és érzelmi telítettséget hallhatjuk januárban a Pesti Vígadóban is.

ENRIQUE GRANADOS: Valses Poéticos

JOAQUÍN RODRIGO: Aranjuezi gitárverseny

***

IGOR STRAVINSKY: Pulcinella – szvit

MANUEL DE FALLA: A háromszögletű kalap – I. szvit

Vezényel: Jordi Francés