Hétfőn Gianluca Maria Tavarelli rendező lesz az Itáliai utazás sorozat vendége az Urániában – A rendező a Szabadon című filmjét kíséri el Budapestre

Gianluca Maria Tavarelli rendező személyesen kíséri el Szabadon című filmjét december 18-án, hétfőn este az Uránia Nemzeti Filmszínházba, ahol az alkotást az Itáliai utazás című vetítéssorozatban fogják bemutatni. Az előadást követően a közönség pódiumbeszélgetésen kérdezheti a népszerű tévéfilmeket és -sorozatokat is készítő rendezőt.

A Szabadon a világhírű Elio Germano főszereplésével készült 2003-ban, mégpedig egy az olasz filmművészetben kevéssé reprezentált régióban, Abruzzóban. Az érzelmes történet főhőse egy húszéves vidéki fiú, Vince, aki keresi a kiutat a kevés lehetőséget kínáló falusi környezetből, mert el akarja kerülni az apja sorsát. Apja, Cenzo harminc évig dolgozott egy gyárban, s hiába volt kitűnő dolgozó, végül bezárták az üzemet, őt pedig kirúgták, amit máig sem tudott feldolgozni. Vince más életet akar. Amikor az anyja összeáll egy helyi politikussal, a fiú úgy dönt, hogy a hegyekből a tengerparti Pescarába költözik és ott próbál szerencsét. Szakácsnak áll, megismerkedik egy pincérlánnyal, Gennyvel, akinek szintén megvan a maga baja: nagyon szeretne világot látni, de utazási fóbiában szenved. Vajon a szerelmük megszabadíthatja-e őket magukban hordozott rossz mintáiktól és korlátaiktól? A mellékszerepekben is kitűnő színészeket láthatunk, az apát Luigi Maria Burruano alakítja, akit a Velencei Filmfesztiválon is díjaztak ezért az alakításáért, Gennyt pedig Nicole Grimaudo személyesíti meg.

A Szabadon Tavarelli negyedik nagyjátékfilmje. Az első, a Vigyél el 1994-ben készült. Ezt követően a rendező jó néhány rendkívül eredeti játékfilmmel tűnt ki, mint például az Elhibázott történet (2014) vagy a legutóbbi, a Nyomozás egy szerelem története után (2023) Alessio Vassallóval és Barbara Giordanóval. Ám Tavarelli Olaszországban és külföldön leginkább arról ismert, hogy számos nagy sikerű és jelentőségű tévéfilmet és -sorozatot rendezett. Ezek közül az elő a Paolo Borsellino (2004) volt Giorgio Tirabassival. A Maria Montessori: Egy élet a gyermekekért (2007) című tévéfilmje Paola Cortellesivel Magyarországon is jól ismert, néhány hete a Duna Televízió is sugározta. Tavarelli mögött olyan népszerű sorozatok állnak, mint az Ami örökre megmarad (2010), Az ifjú Montalbano (2012-2015), Maltese – A felügyelő regénye (2017), Én keresni foglak (2020), Hívj még, szerelem (2021), valamint a Mindenki odavan a gyémántokért (2023). Az említett sorozatoknak köszönhetően Gianclua Maria Tavarelli kétségtelenül az egyik legnépszerűbb rendező ma az olasz filmművészetben.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Budapesti Olasz Kultúrintézet által közösen megvalósított Itáliai utazás sorozat még júniusig tart, következő darabja január 5-én, pénteken Michelangelo Antonioni Az éjszaka (1961) című filmje lesz, amellyel a szervezők az olasz film 20. századi ikonja, Marcello Mastroianni emléke előtt tisztelegnek születése centenáriuma alkalmából.

https://urania-nf.hu/esemenyek/2428/2023/12/18/italiai-utazas-szabadon